Podcast

In de nieuwe podcast Luchten hoor je de verhalen uit de gevangenis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In de nieuwe podcast Luchten hoor je de verhalen uit de gevangenis

[AVROTROS] Een delict, een veroordeling. En dan... Eindeloos wachten. Af en toe contact met bekenden en geliefden buiten de gevangenismuren. Tien minuten telefoneren en één bezoekuur per week. E-mailen, appen en ander digitaal contact is niet toegestaan. Wat wel mag, is brieven schrijven. Met pen en papier. Zoveel je wilt. Die brieven kun je nu beluisteren, in de nieuwe podcast Luchten.

Luchten is een serie briefgesprekken tussen een gedetineerde en iemand buiten de gevangenis. Luchten zoomt in op hun mijmeringen en zorgen. Die brieven gaan steeds meer klinken als gesprekken. De geschreven zinnen lijken gaandeweg dialogen te worden, alsof er geen muren meer zijn die de twee scheiden. Het gaat in elke aflevering knagen: wat is werkelijk vrij zijn? Wat schuilt er daadwerkelijk achter de woorden die aanvankelijk zo gewoon lijken?

Aflevering 1: Joyce en Dora

In aflevering 1 horen we het verhaal van Joyce en Dora. Joyce heeft de hoogbejaarde Dora overvallen in haar huis. Voor deze gewelddadige overval zit ze vast. In de gevangenis krijgt Joyce een brief van Dora waarin ze haar vergeeft. De agressieve Joyce begrijpt dit totaal niet en reageert fel. Naarmate er meer brieven van Dora komen en ze uiteindelijk uitgebreid over haar jeugd als NSB-meisje vertelt, weet Joyce de vinger precies op de zere plek te leggen.

Deze aflevering van Luchten is geschreven en geregisseerd door Anne Lichtart. Joyce wordt vertolkt door Manoushka Zeegelaar Breeveld en Dora door Rick Nicolet.

{podcast audio="101240" caption="#1 Joyce en Dora" }

Podcast Luchten

Luchten is iedere zaterdagnacht eerst te horen als hoorspel op NPO Radio 1, tussen 00:30 tot 01:00. Direct daarna is de nieuwe aflevering te beluisteren als podcast. In totaal worden in de komende weken acht afleveringen van Luchten uitgezonden. De podcast is hier te beluisteren en is ook te vinden bij iTunes, Stitcher en Google Podcasts.

Ster advertentie
Ster advertentie