appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

WNL Podcast: Deze veteraan verloor zijn benen in Afghanistan: 'Je wil blijven leven'

WNL
zaterdag 11 mei 2019 | WNL | WNL Redactie

Veteraan Marc van de Kuilen verloor zijn benen door friendly fire in Afghanistan. Hij vertelt zijn verhaal in de tweede aflevering van de speciale WNL-podcast Veteranen Oog in Oog, te horen op NPO Radio 1 en in de verschillende podcast-apps.

#2 Een gelukkig leven zonder benen

Van de Kuilen was onderdeel van een verdedigingsmissie waarbij hij en zijn collega's hun intrek hadden genomen in een huisje. Toen Van de Kuilen op het dak stond in afwachting van een aanval, wordt hij ineens beschoten.

"Op het moment dat ik twee stappen zet, zie ik rode flitsen voorbijkomen", vertelt Van de Kuilen. "Ik denk: shit, er wordt op mij geschoten. De rode lichten zijn namelijk de achterkant van een lichtgevende kogel."

LEES OOK: Veteraan die benen verloor krijgt koninklijke onderscheiding: ‘Zoveel veerkracht en levenswil’

Van de Kuilen draait zich om en wil dekking zoeken, maar valt. Aanvankelijk moet hij er zelfs een beetje om lachen, maar als hij op wil staan dringt de waarheid tot hem door: "Ik kijk naar beneden en ik kijk eigenlijk tegen mijn eigen voetzolen aan." Hij blijkt zijn benen te zijn verloren door de beschietingen.

De militair wordt van het dak gered door een collega genaamd Dyron, die hij toen nog niet echt kende. Pas wanneer Dyron hem later opzoekt in de ziekenboeg, herkent hij de stem van zijn redder.

"Er zijn natuurlijk heel veel collega's bij wie je het ziet en dan denk je: als mij dit gebeurt, dan hoeft het niet meer. Maar op het moment dat het gebeurt is er maar één ding dat je wil: terug naar huis. Je wil gewoon blijven leven ."

Veteranen Oog in Oog

Benieuwd naar de indrukwekkende verhalen van Marc van de Kuilen en andere veteranen? Aflevering twee van de Veteranen Oog in Oog-podcast is nu te beluisteren via de NPO Radio 1 website en app, of via iTunes.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1