Podcast

WNL Podcast: 'Normaal levert innovatie geld op, in de zorg kost het juist geld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. WNL Podcast: 'Normaal levert innovatie geld op, in de zorg kost het juist geld'

[WNL] De redactie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland heeft een zesdelige podcastserie gemaakt over de geldverslindende laatste tien jaar van ons leven. Deel 5 is nu te beluisteren op de website van NPO Radio 1 en de verschillende podcast-kanalen.

Innovatie levert in de meeste bedrijfstakken geld op, maar in de zorg leidt het juist tot een stijging van de kosten. Dat zegt Peter Gisberts van Roche Diagnostics in de vijfde aflevering van de speciale WNL Stand van Nederland-podcast.

{podcast audio="91280" caption="#5 Hoe innovatie de zorg redt" }

Tegenwoordig is er steeds meer mogelijk als het gaat om zorg, maar dat zorgt ervoor dat de kosten maar blijven oplopen. Vroeger overleden mensen aan een bepaalde ziekte, maar nu kunnen mensen in leven worden gehouden. Daar zit een prijskaartje aan. Wat mag een extra levensjaar kosten in ons land? "Er is een prijs die we betalen om langer te kunnen blijven leven en de vraag is of we dat met z'n allen willen betalen", aldus Gisberts.

"Als je naar het Verenigd Koninkrijk gaat kijken, waar ze een bepaald kwaliteitsinstituut hebben, die zeggen dat een gewonnen levensjaar 35.000 pond mag kosten." In Nederland bestaat een dergelijke richtlijn nog niet, vertelt hij. "Maar ik hoor achter de schermen wel eens dat er met 80.000 euro wordt gerekend. Dat is absoluut geen hard getal, maar wel een richtlijn. Je moet op een gegeven moment ergens keuzes maken."

Innovatie bij ziekenhuizen

Volgens Gisberts is er nog veel te winnen als het gaat om innovatie binnen ziekenhuizen, want daar lopen ze nog behoorlijk achter. "De bedrijfstak waar op dit moment de meeste fax-apparaten worden afgenomen is de ziekenhuis-tak", aldus Gisberts, die zegt dat dat tekenend is voor de ziekenhuizen.

Er worden volgens Gisberts wel stappen gemaakt, maar het gaat nog niet hard genoeg. "Wanneer ze een overleg hebben komen ze nog altijd met printjes en dat soort dingen op de proppen."

Ster advertentie
Ster advertentie