appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

OVT

Presentator: Julie Blussé

Luister terug

Toekomstroman over 2020 (uit 1923)

zondag 5 januari 2020

Het boek opent met een wereldcongres ‘der gekleurde en blanke rassen’. De wereld, zo blijkt, is zelfs in het jaar 2020 nog niet helemaal klaar voor volledige gelijkheid tussen alles en iedereen, ongeacht kleur of sociale komaf. Maar de wereld is wel op de goede weg, om zowel sekseneutraal als klassen-neutraal te worden, en man en vrouw als volledig gelijken te behandelen.
Het boek ‘Een huwelijk in het jaar 2020’ van Maurits Wagenvoort was een van de vele toekomstromans zoals er eind negentiende en begin twintigste eeuw meer geschreven zouden worden. Maar hoe is het bijna een eeuw later gesteld met de vrijheid, gelijkheid, broeder- en zusterschap in onze samenleving.
Boek, verleden en heden worden besproken door historicus Dennis Bos, schrijver Anton Dautzenberg en Eveline van Rijswijk.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1