appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

OVT

Belgische pleegkinderen uit Afrika

zondag 14 januari 2018, 11:06 uur

Het was een gewoonte van paters, zusters en broeders om weeskinderen op te vangen en onderwijl het christendom bij te brengen. Zo werden bijvoorbeeld 300 zogenoemde “metissen” uit Rwanda en Burundi – buitenechtelijke kinderen van Belgische kolonialen en inheemse vrouwen – ondergebracht in weeshuizen ter plekke. Eind jaren vijftig, vlak voor de onafhankelijkheid werden zij geëvacueerd en in Belgische pleeggezinnen geplaatst. Het werd een drama, want in België bleken deze, voor Afrika te witte, Afrikanen te zwart. Sarah Heynssens schreef over hen, getiteld De kinderen van Save. Een geschiedenis tussen Afrika en België.
De auteur is te gast samen met Heidi de Ridder, kind van een moeder die als metis naar België werd gebracht in de jaren ’60.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1