appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

OVT

Luister terug

Het plan van Rost van Tonningen

zondag 30 april 2017

Als het aan Meinoud Rost van Tonningen, de tweede man van de vaderlandse nationaal socialisten, had gelegen had de NSB in januari 1940 een staatsgreep gepleegd. Dit om de aankomende bezetter de wind uit de zeilen te nemen en alvast een beetje te helpen. Maar Mussert, de leider, durfde het niet aan, had heimelijk andere plannen.
Zo blijkt uit een artikel van de historici Robin te Slaa en Edwin Klijn in het Historisch Nieuwsblad. Robin te Slaa is te gast.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1