appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

OVT

De Ezel

zondag 7 december 2014, 11:46 uur

De ezel. Bij de geboorte van Jezus, aan het begin van onze jaartelling, stond hij er al, en zag dat het goed was. Hij droeg alles wat wij zelf niet konden dragen, en stond ons eeuwenlang bij als lastdier aller lastdieren, totdat de automobiel hem voor eens en altijd in de anonimiteit deed verdwijnen. Als dank voor al zijn goede diensten hielden wij, mensen,  hem spreekwoordelijk voor dom en kleineerden hem tot op het bot. Met uitzondering dan van Gerard Reve en Winnie the Pooh, die als enigen de ware, goddelijke, aard zagen van het bescheiden lastdier.
In het boek 'De ezel. Archeologie, cultuur, kunst en literatuur', wordt de geschiedenis van de ezel en zijn imago beschreven. Een gesprek met de auteurs, over Griekse ezelaanbidders en het wel en wee van het gehoefde dier.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1