appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

OVT

Luister terug

De Joodse uitvinder van de Volkswagen

zondag 9 april 2017

De Volkswagen Kever kent – zijn vrolijke uiterlijk ten spijt – een donkere geschiedenis. De wagen werd door Ferdinand Porsche in opdracht van Hitler geproduceerd. Maar het idee van die auto kwam van de Joodse ingenieur Jozef Ganz, wiens naam uit de geschiedenis gewist werd. Met de Standard Superior type I legde hij de basis legde voor de latere Volkswagen Kevers. Van dat oermodel van Ganz bestaat er nog maar één. Die auto is gevonden en moet nu met een project van crowdfunding gerenoveerd worden.
Paul Schilperoord, journalist en schrijver van het boek Het geheim van Hitler’s Volkswagen, het geesteskind van de joodse ontwerper Jozef Ganz is te gast.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1