Opinie & Commentaar - NPO Radio 1 https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar Tue, 23 Jan 2018 10:35:41 +0100 Joomla! - Open Source Content Management nl-nl Een tweede 'Groningen' in de maak https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/7828-een-tweede-groningen-in-de-maak https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/7828-een-tweede-groningen-in-de-maak

Je zou het niet zeggen, maar wij Nederlanders hebben over het algemeen nog redelijk wat vertrouwen in onze politici. Dat wil zeggen, als je ons vergelijkt met de inwoners van andere Europese landen. Bij de Duitsers, de Fransen en de Ieren is het bijvoorbeeld een stuk slechter gesteld. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meet dat om de zoveel tijd, en dan lijkt het allemaal wel mee te vallen met die vertrouwensbreuk tussen burger en politiek. Toch kan dat vertrouwen per regio sterk verschillen.

Dat merk je als de bussen gaan rijden. Naar Den Haag. Met daarin bijvoorbeeld mensen uit Groningen. Honderden Groningers maakten afgelopen jaren de reis naar het Binnenhof. Toenmalig VVD-minister van Economische Zaken Henk Kamp werd in de plenaire zaal zelfs door hen toegezongen. Het Gronings volkslied wekte sympathie, maar tot al te veel daadkracht leidde het niet. 

Veiligheid staat voorop?

Het kostte de Groningers járen om de politiek te overtuigen van hun sores: gasboringen doen hun huizen trillen en veroorzaken schade en persoonlijke ellende. Pas toen de politiek dat verhaal geloofde, werd -op de valreep van de vorige kabinetsperiode- de gaswinning teruggeschroefd. Die horde was genomen. Daarna mondde de afhandeling van de aardbevingsschade voor de Groningers uit in een slepende affaire. 'Veiligheid staat voorop', is het adagium van het nieuwe kabinet. Toch leek er een nieuwe, zware, aardbeving voor nodig om de zaak in gang te zetten. 

0 (nul)

En dus stapten een paar honderd Groningers de afgelopen week maar weer eens in de bus. Om het zoveelste debat bij te wonen. Met z’n allen op de publieke tribune. Nog éven de druk erop zetten. Maar het vuur is er bij sommigen wel uit. Ze zijn alle vertrouwen in de politiek kwijt en blijven achter in ‘Stad en Ommelaand’. Ze stappen niet meer in de bus. Heeft toch geen zin. Hun vertrouwen in politici –zo zou het CBS bij meting kunnen vaststellen- is precies 0 (nul).

En dan gebeurt het volgende

Het is iets waar ze zich in Den Haag wel zorgen om maken. Het ‘dossier Lelystad Airport’ heeft alles in zich om een nieuw ‘Groningen’ te worden. Bewoners van de Veluwe en Overijssel vrezen de overlast van uitbreiding van het vliegveld in de polder. Vooral omdat de vliegtuigen laag over komen vliegen. En dan gebeurt het volgende: belangengroepen ontdekken dat er informatie over mogelijke vliegroutes wordt achtergehouden. Cijfers over overlast kloppen niet. Er is sprake van onrealistische aannames bij berekeningen. Toch is Rutte-3 vooralsnog van plan het uitgebreide Lelystad Airport in april 2019 open te gooien. Schiphol moet kunnen groeien. De vakantievluchten moeten naar Lelystad. Die druk lijkt voor het kabinet nauwelijks te weerstaan.

Ge-Schiphold

Ook vanuit de Veluwe en Overijssel hebben de bussen inmiddels gereden. In de hal van de Tweede Kamer werden tienduizenden handtekeningen aangeboden. De Nationale Ombudsman zegt nu al: "De burgers zijn niet serieus genomen". Oud-minister Pieter Winsemius waarschuwt: omwonenden van vliegvelden lopen grote kans te worden 'ge-Schiphold'. Met talloze rapporten, onderzoeken en nota’s wordt een mistgordijn opgetrokken. En voor je 'milieu-effect-rapportage' hebt kunnen uitspreken, is de aanvliegroute boven je stad een feit.

Ook Kamerleden van de coalitie zeggen: 'Lelystad Airport’ mag geen tweede ‘Groningen’ worden'. Dat realiseren is één ding. Er iets aan dóen, is wat anders. Voor je het weet, rijden er helemáál geen bussen meer naar Den Haag.

Remko Theulings is politiek verslaggever en commentator van EenVandaag. In die hoedanigheid volgt hij de ontwikkelingen op het Binnenhof op de voet.

]]>
Opinie & Commentaar Tue, 23 Jan 2018 07:12:11 +0100
Erben en Patrick: Michel Mulder voor het laatst aangekondigd als Olympisch Kampioen https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/7817-erben-en-patrick-michel-mulder-voor-het-laatst-aangekondigd-als-olympisch-kampioen https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/7817-erben-en-patrick-michel-mulder-voor-het-laatst-aangekondigd-als-olympisch-kampioen

Erben en Patrick zagen topsporter Michel Mulder afgelopen weekend een wereldbekerwedstrijd rijden. Al sinds december weet Mulder dat hij niet mee doet aan de Olympische Spelen, toch moet hij door. Dit weekend werd de schaatser voor het laatst aangekondigd als 'Olympic Champion'.

Vrijdag won Michel Mulder zilver op de 500 meter in Erfurt. Voor het eerst sinds 2015 stond hij op weer op een podium na een wereldbekerwedstrijd. Ondanks de slechte tijd was de schaatser blij verrast.

Olympische Winterspelen

Mulder veroverde goud op de 500 meter tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. Dit was voor het eerst in de Olympische geschiedenis dat een Nederlander goud pakte op de kortste sprintafstand. Nu komt er een opvolger en Erben heeft het met hem te doen. Want: moet je wel blij zijn dat je voor het eerst weer op een internationaal podium staat terwijl je niet gekwalificeerd bent voor spelen? 

{video url="" caption="https://youtu.be/ZxKF2HN0Vr4" }

Erben Wennemars en Patrick Lodiers zijn elke maandag te horen in De Nieuws BV.

]]>
Opinie & Commentaar Mon, 22 Jan 2018 11:39:26 +0100
Een fris geluid? https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/7804-een-fris-geluid https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/7804-een-fris-geluid

Met De Nederlandse Leeuw op rechts en de SP 2.0 op links leek dit het weekend van het nieuwe geluid. Maar politiek redacteur David van der Wilde hoorde niets nieuws. 

“Eenkindpolitiek, twee mag ook, maar niet de ziljoenen van nu,” Adjiedj Bakas vindt dat er te veel Afrikanen geboren worden. Hij komt met onconventionele oplossingen, “sterilisatiepremies uit Saudi-Arabië” bijvoorbeeld. De trendwatcher houdt zijn verhaal op avond van De Nederlandse Leeuw.

Het publiek blijkt weinig boodschap aan Bakas te hebben. De meeste aanwezigen komen voor Jordan Peterson. De conservatieve academicus is vooral populair bij jonge mannen, die zijn dan ook in groten getale aanwezig. Peterson maakte naam met omstreden theorieën over de dominante man en zijn aanvallen op links academia en zaken als wit privilege. Vanavond houdt hij zijn publiek voor dat de westerse cultuur simpelweg de beste is, het gaat er in als koek.

Een nieuw initiatief

De avond in Rijswijk is druk bezocht maar maakt maakt de belofte niet waar. De tweeduizend bezoekers was een nieuw initiatief toegezegd; een nationale brainstormsessie. Met open vizier zou gezocht worden naar oplossingen voor het migratievraagstuk. Van een echte dialoog of discussie is geen moment sprake, slechts één kant van het gelijk is vertegenwoordigd. De grootste verdienste van de organisatie is dat rechts Nederland nu ook een eigen meet-up á la GroenLinks heeft.  

En nee, er lopen niet vooral racisten of fascisten rond. Ja, er zal hier en daar een mafkees tussen zitten, maar veelal zijn het mannen die zich ongehoord voelen. Of jongens die op hun studie of school worden weggehoond als ze vertellen op wie ze stemmen. Ze maken zich zorgen over hoeveel geld er naar vluchtelingenopvang gaat, zijn het niet eens met het subsidiëren van duurzame energie of voelen dat het Nederland dat zij kennen verdwijnt. Hier is er ruimte voor dat geluid, vrijwel zonder tegenspraak. 

De SP 2.0

De volgende dag loop ik in Hilversum Studio 21 binnen. De vernieuwde SP wordt gepresenteerd. Het partijbestuur is vrijwel geheel verjongd. Op een enkeling na zijn het nu de dertigers die de dienst uitmaken bij de Socialisten. Met Lilian Marijnissen als stralend middelpunt lijkt de SP een nieuwe koers in te slaan. Er is een nieuwe generatie aan de macht en dat gaan we merken. 

Zo vertelt Ron Meyer bij Met het Oog op Morgen dat de jacht op de jongere kiezer wordt ingezet. Op het congres zelf eist Lilian Marijnissen als ‘girl on fire’ -dixit SP-wethouder Arjan Vliegenthart- gelijke beloning voor vrouwen en dat iedereen hand in hand kan lopen met degene van wie je houdt. Op Kanaleneiland, maar ook in Staphorst. Een SP 2.0 lijkt op te staan, een SP die zich ook op culturele identiteit profileert.

Tegelijkertijd wordt vrolijk verder gemarcheerd op de allang ingeslagen weg. Want de SP is en blijft vooral de Socialistische Partij. De klassenstrijd staat centraal. Lilian Marijnissen trekt fel van leer tegen het rauw roofkapitalisme. De idolen uit het buitenland zijn de ouderwets linkse mannen als Sanders, Corbyn en Melanchon. Drie musketiers die met Jan Marijnissen erbij moeiteloos een old-skool links kwartet zouden vormen. 

Alles blijft zoals het was

Het lijkt dus wel verfrissend, die SP en De Nederlandse Leeuw, maar onder de streep valt dat wel mee. Alles blijft zoals het was, maar in een andere verschijningsvorm. In Rijswijk blijkt vooral dat er voor de conservatieve echokamer van het internet ook in de echte wereld interesse en publiek bestaat. En in Hilversum blijkt de nieuwe SP toch vooral de oude SP met jongere gezichten. 

Hoe goed bedoeld de aankondiging van het nieuwe elan ook is, de vernieuwing blijft uit. Dit weekend is vooral het weekend waarin alles bij het oude bleef, ondanks hoge verwachtingen en grootse aankondigingen. Heel revolutionair is dat niet.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

]]>
Opinie & Commentaar Sun, 21 Jan 2018 02:41:49 +0100
Fakenews over seks https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/7778-fakenews-over-seks https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/7778-fakenews-over-seks

Soms staan er dingen in de krant waar ik heel lang over na kan denken. Zo ook deze week. Ik geloof dat het dinsdag was: "Singles zijn seksueel actiever dan mensen met een vaste relatie". Het stond niet in 1 krant, maar in meerdere kranten.

Vlak daarvoor was uitgelegd hoe vaak mensen met een vaste relatie seks hebben: niet meer dan drie keer maand. Aangezien singles volgens dit onderzoek van kenniscentrum Rutgers seksueel actiever zouden zijn dan mensen met een vaste relatie, heeft de gemiddelde single vaker dan drie keer per maand seks.

Ik ben natuurlijk een ouderwetse man, maar dat ook mensen zonder relatie wel eens seks hebben was mij niet ontgaan. Maar vaker dan mensen MET een relatie? Hoe dan? Wanneer dan? 

Ik haalde me alle singles uit mijn omgeving voor de geest en realiseerde me ineens dat deze mensen dus vaker seks hebben dan mensen in mijn omgeving met een relatie. Zo had ik ze nog nooit bekeken. Mark Rutte, Geraldine Kemper en Marieke Elsinga, ze zijn (als ze tenminste nog single zijn) gemiddeld vaker seksueel actief dan mensen met een partner. Natuurlijk, ik weet ook dan Tinder en aanverwante apps bestaan, maar dat het zo’n vlucht gehad genomen was mij echt ontgaan.

Toen ik er tijdens de redactievergadering van Dit is de Dag een onderwerp van probeerde te maken, vonden (gelukkig) ook jongere collega’s het een merkwaardig bericht. "Daten is heel hard werken", zei een collega. "Als je dat vaker dan drie keer per maand echt voor elkaar wilt krijgen, ben je daar full-time mee bezig. Deze singles moeten allemaal werkloos zijn!"

Als ik zelf nieuws niet kan geloven – en jongere collega’s ook niet, dan klopt het meestal niet. Ik ben op zoek gegaan naar de bron, het rapport ‘Seksuele gezondheid in Nederland’, van Rutgers. Wat blijkt? Het staat helemaal niet in het rapport. 

Onder het kopje ‘Singles actief in dating en sexting’ staat dat sexting en seks na dating meer voorkomen onder singles dan onder mensen met een relatie. Ja hè hè, dat lijkt me nogal klontjes. Veel mensen met een relatie gaan niet daten, want die hebben al een relatie. 

Maar wat blijkt? Het staat wel in het persbericht van Rutgers: "Singles zijn seksueel actiever dan mensen met een vaste partner". Daar is het misverstand dus geboren. En daarna zijn er dus heel veel journalisten geweest die dat braaf hebben overgetypt. 

Vorige week verscheen het bericht dat universiteiten hun onderzoeken oppimpen in persberichten, die daardoor niet meer kloppen. Hetzelfde geldt kennelijk voor (sommige) kenniscentra.

De fakenews-award van de week gaat naar de schrijver van het persbericht van Rutgers kenniscentrum, die schreef: "Singles zijn seksueel actiever dan mensen met een vaste partner".

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag

Rutgers ontkent in een reactie dat er sprake is van fake-news

In de gewraakte zin gaat het volgens hoofdonderzoeker Hanneke de Graaf om een optelsom van het aantal sekspartners, het actief zijn met dating en sexting en het aantal keren dat er wordt gevreeen. Of singles ook daadwerkelijk meer seks hebben dan mensen met een partner durft De Graaf niet zo hard te zeggen. Wel is ze er op grond van het onderzoek van overtuigd dat singles vaker seks hebben dan mensen met een LAT-relatie. Voor wie het na wil lezen, kan hier klikken.

]]>
Opinie & Commentaar Thu, 18 Jan 2018 22:00:54 +0100
Beste EU: help Tunesië! https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/7733-beste-eu-help-tunesie https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/7733-beste-eu-help-tunesie

In Tunesië werd in 2010 het startschot gegeven voor de Arabische Lente. In het stadje Sidi Bouzid probeerde de werkloze Mohammed Bouazizi groente en fruit te verkopen. Aangezien hij geen vergunning bezat nam de politie zijn waar in beslag en gaf hem ook nog een klap in zijn gezicht. Bouazizi diende een klacht in maar kreeg nul op rekest. Wanhopig stak hij zichzelf op 17 december 2010 in brand en overleed in een ziekenhuis. 

Vervolgens gingen demonstranten in Sidi Bouzid de straat om hun ongenoegen te uiten over het treurige lot van Bouazizi. De demonstraties verspreidden zich snel naar andere steden. Op 14 februari vluchtte de Tunesische dictator Zine El Abidine Ben Ali naar Saoedi Arabië. Hij was de eerste leider die moest opstappen na het uitbreken van de Arabische Lente. 

Ook in andere landen braken er onlusten uit. Helaas werden autocratische regimes niet blijvend vervangen door democratische of kreeg democratie überhaupt geen kans. De enige uitzondering was Tunesië. Hier leek een prille democratie op te bloeien maar het was allemaal heel instabiel. Sinds de omverwerping van de autoritaire leider Zine El Abidine Ben Ali in 2011 telde het land negen regeringen. Geen van allen heeft het hoofd kunnen bieden aan de groeiende economische en politieke problemen.

Grote problemen

Tunesië kampt namelijk met grote problemen. Het land was hofleverancier van jihadstrijders die de gelederen van IS versterkten. Hun terugkeer wordt met angst en beven afgewacht. Het land strijdt ook met jihadisten in het grensgebied met Algerije. Jihadistische aanslagen jagen toeristen weg.

Het land is ook verdeeld. Er zijn seculieren zowel links als rechts, islamisten en islamitische partijen. Maak daar maar eens een eenheid van. Het land kent een coalitie van onder andere rechts-seculiere partijen en islamisten maar de uitdagingen zijn groot. De economische problemen creëren nog meer werkloosheid. De corruptie neemt epische proporties aan en doordesemt alle lagen van de bevolking. De islamisten én links radicaliseren.

Er is ook nog het Internationale Monetaire Fonds (IMF) dat de regering dwingt om te bezuinigen. Het gevolg is dat steeds meer Tunesiërs terugverlangen naar het bewind van de vroegere dictator Ben Ali. Vroeger wachtte men thuis tot de overheid hen een baan aanbood, maar tegenwoordig is men op zichzelf aangewezen. Die mentaliteitsverandering valt zwaar en sommigen gaan de straat op om hun onvrede kenbaar te maken. Onder druk van de demonstraties besloot de regering onlangs om een deel van de door het IMF gedicteerde prijsverhogingen en belastingverhogingen terug te draaien.

Er zijn nu twee scenario’s. Het is mogelijk dat de concessies de onvrede verminderen. Het is ook denkbaar dat de concessies juist als een aanmoediging worden gezien om met behulp van demonstraties nog meer concessies af te dwingen.

EU aan zet

Daarom zou de EU wat mij betreft meer moeten doen om Tunesië te helpen. Donald Trump heeft geen belangstelling voor het land, maar Europa klaagt over jonge werkloze Tunesiërs die in Europa criminele activiteiten ontplooien.

Er staat namelijk veel op het spel. Wij kunnen ons wel kwaad maken dat de stokoude Tunesische president Béji Caïd Essebsi de buitenlandse pers ervan beschuldigt de omvang van de demonstraties te overdrijven maar hij bevindt zich in een onmogelijke positie. Elke partij vraagt van hem iets anders en de eisen zijn ook nog tegenstrijdig. De vakbonden en studenten eisen meer banen, het IMF meer bezuinigingen, en de socialisten eisen dat islamisten uit de politiek moeten worden geweerd. Essebsi kan onmogelijk iedereen te vriend houden.

Het zou treurig zijn als Essebsi ten onder gaat. Hij was de man die vorig jaar wetgeving bepleitte waarbij vrouwen een net zo’n groot erfdeel zouden krijgen als mannen. Hij stelde ook voor dat moslima’s het recht zouden krijgen om met niet moslims mogen trouwen. Hij kreeg direct alle islamisten over zich heen. Ook uit andere Arabische landen werd hij overladen met kritiek.

Nieuwe lente?

Wat Essebsi voorstelde is niets minder dan een Copernicaanse revolutie in de Arabische wereld. Zijn voorstellen luiden het einde in van het patriarchaat. Wat zou het geweldig zijn als zijn missie zou slagen en iedereen in de Arabische wereld kan zien dat het anders kan.

Heel, héél misschien staan we aan de vooravond van een nieuwe Arabische Lente. Tunesië had al de wetten afgeschaft die een verkrachter vrijwaarde van vervolging als hij de vrouw in kwestie trouwde. Marokko, Jordanië en Libanon hebben dat nu ook gedaan. In Saoedi Arabië mogen vrouwen opeens auto rijden en sportwedstrijden bijwonen.

De EU moet President Essebsi en de Tunesische regering helpen om corruptie en terrorisme te bestrijden en de voorwaarden te scheppen voor economische groei. Werkloze Tunesische jongens hoeven dan niet meer hun heil of onheil te zoeken in Europa.

Voormalig VVD-kamerlid Arend Jan Boekestijn is commentator bij Dit is de Dag

]]>
Opinie & Commentaar Tue, 16 Jan 2018 12:51:03 +0100
De frisse witkwast van Halbe https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/7725-de-frisse-witkwast-van-halbe https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/7725-de-frisse-witkwast-van-halbe

Het nieuwe jaar beginnen met een schone lei. Wie wil dat nou niet? Ook politici zijn net mensen, en delen deze door velen gekoesterde wens. Voor de meeste bewindspersonen van het in oktober aangetreden kabinet Rutte-III zal het zeker zo voelen. De begrotingen zijn goedgekeurd, ze beginnen met een tabula rasa. Een wit vel, dat ze naar believen kunnen gaan bekladden. Dat moet heerlijk zijn.

Een nieuwe kleur

VVD-minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft dat verlangen haast letterlijk gestalte gegeven. Hij stroopte de mouwen op, en verfde eigenhandig een gang op zijn ministerie. Buitenlandse Zaken deelt sinds kort een pand met het departement Infrastructuur en Milieu en de IND. Dat betekende flink indikken voor de ambtenaren.

Om dat benauwende gevoel nog eens extra te accentueren, koos het prestigieuze architectenbureau OMA van Rem Koolhaas voor de basiskleur zwart. Met zijn witkwast bracht Halbe licht in de hippe duisternis. Rem Koolhaas, eat your heart out. Tot groot genoegen van zijn ambtenaren overigens. Het geeft de uitdrukking ‘een wit voetje halen’ weer een geheel nieuwe invulling. 

Minister van Buitenlandse Zaken (VVD) Halbe Zijlstra geeft zijn ministerie een frisse look (foto: @Multivliet op Twitter).

Een nieuwe baas

Zo’n start is niet iedereen gegeven. Het blazoen van de PvdA is nog vóór de start van het politieke jaar 2018 alweer bevlekt. De partij was onder partijleider Lodewijk Asscher nou net 'frisch und frölich' aan de oppositie-rol begonnen. Dartelend ging Asscher door het Kamergebouw. Zonder de last van het coalitie-juk met de VVD huppelt het een stuk makkelijker. Asscher ontpopte zich zelfs tot dé oppositieleider.

Dat gevoel van lichtheid is abrupt verdwenen, na de drie weken durende affaire rondom Kamerlid William Moorlag. Die hield als directeur van de Sociale Werkvoorziening in Drenthe een schijnconstructie in stand, om mensen maar aan de slag te houden, tegen de trend van de bezuinigingen in.

De rechter keurde die constructie achteraf af. Het was het beleid van de 'oude' regeringspartij PvdA. Het huidige PvdA-partijbestuur, onder leiding van de onervaren voorzitter Nelleke Vedelaar, vertegenwoordigt de ‘nieuwe’ PvdA: het gaat om een schijnconstructie, dus Moorlag is fout. Asscher -en een flink deel van zijn fractie trouwens ook- weet dat je als bestuurder soms vuile handen moet maken, en is Moorlag genadig. Nu Moorlag mag blijven, weten we in ieder geval dat Asscher de baas is in de partij. Maar het frisse is er een beetje af.

Een nieuwe koers

Wie bij de SP de baas is, is nu ook duidelijk. De afgelopen jaren liepen teleurgestelde PvdA-ers de SP voorbij, om vervolgens hun heil te zoeken bij de PVV. Die trend wil de nieuwe SP-leider Lilian Marijnissen omkeren. Die mensen horen bij de SP, vindt ze.

Haar voorganger, Emile Roemer, meende in Radio EenVandaag dat Marijnissen 'niks nieuws' zegt over Immigratie en Integratie. Hij is één van de weinigen. Marijnissen zet toch duidelijk andere accenten. Op een enthousiast verhaal over Nederlandse normen en waarden of immigratiedeals kon je Roemer niet betrappen. Lilians vader Jan trouwens ook niet, bang als hij was voor beschuldigingen van uitsluiting of racisme. Wat Jan niet wilde en Emile niet durfde, doet Lilian wél. Wat je noemt een frisse start.

Ik wens u allen een goed politiek jaar!

Remko Theulings is politiek verslaggever en commentator van EenVandaag. In die hoedanigheid volgt hij de ontwikkelingen op het Binnenhof op de voet.

]]>
Opinie & Commentaar Mon, 15 Jan 2018 21:38:22 +0100