Opinie & Commentaar
AVROTROS

Grapperhaus' rugzak vol beleidslood

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grapperhaus' rugzak vol beleidslood

Het is een oude Haagse wijsheid: "Er zijn twee dagen leuk aan je ministerschap: de eerste en de laatste." Tussendoor word je geleefd door een overvolle agenda, stapels stukken en incidenten. En waarschijnlijk loopt je aanzien onderweg ook nog de nodige deuken en krassen op. Het is ergens nog een wonder dat er iedere keer vrijwilligers gevonden worden voor dit werk.

Een ervaren politicus bekende vorige week tijdens een gesprekje in de wandelgang dat het ministerschap hem nog meer tijd kost dan verwacht en dat zijn gezinsleven daarvoor de rekening betaalt. Toch zal geen bewindspersoon bij manager Rutte een verzoek indienen om een dagje minder te werken. Of klagen over de overuren-berg. Zelfs het ziekteverzuim is bijzonder laag in de Trêveszaal. Het gevoel relevant te zijn, iets te kunnen veranderen aan het land en de spanning dat iedere dag je laatste kan zijn, maakt kennelijk zo veel adrenaline los dat ministers blijven hollen.

Het is overigens niet alleen maar kommer en kwel. Persoonlijk lijkt het me geweldig dat je nooit hoeft na te denken over je agenda, over je lunch of over hoe je ergens komt. Ministers worden compleet ontzorgd door een klein clubje toegewijde ambtenaren, zodat de rest hem of haar maximaal kan uitwonen. Bestuurlijke topsport en dat heeft wel iets.

Reflecteren

Even met de benen op tafel reflecteren word je dan ook niet gegund. Zeker niet de bewindspersonen die het meest naar de Kamer geroepen worden voor tekst en uitleg. Na ruim een half jaar Rutte III zijn er twee duidelijke koplopers: Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken en Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid. Beiden tikken de grens van 50 debatten aan.

De eerste dankt haar topnotering aan maatregelen waar de oppositie boos van wordt: het afschaffen van het raadgevend referendum en de invoering van de nieuwe Inlichtingenwet (WIV). De tweede is belast met een rugzak vol beleidslood: terrorisme- en rampenbestrijding, drugs- en mensenhandelbeleid, cyber security, strafzaak MH-17, de politie en openbaar ministerie en nog veel meer. Het enige contemplatieve onderdeel van zijn portefeuille is het contact met kerkgenootschappen. Hoewel dat waarschijnlijk ook over de schaduwzijde van het geloof gaat.

Justitie & Veiligheid

Het topzware en incidentrijke ministerie van J&V is een voormalig prestigeproject van de VVD. Het ministerie van de harde aanpak en tevens VVD-reclamebureau. Het liep anders, iets met een bonnetje. Begin vorig jaar grapte een VVD'er: "Joost, dat ministerie van J&V zetten we te koop. Als jij wilt mag je van ons minister worden. Doen we er ook nog een grote strik omheen." Het verzoek van Buma aan Grapperhaus om minister van J&V te worden is dus bepaald geen daad van vriendschap, maar hopelijk wel van vertrouwen.

Tijdens de formatie kreeg J&V wel een extra minister toebedeeld. Hoognodig, maar toch raast Grapperhaus nog heen en weer tussen ministerie en Kamer. Je kan het de parlementariërs overigens niet kwalijk nemen dat zij hem vaak willen spreken. Maar het voelt niet goed dat deze belangrijke pion in onze nationale veiligheid zo zwaar belast is.

Het is wachten op gedoe of erger. Centrale vraag zal dan ongetwijfeld zijn of de minister voldoende regie heeft. Vooralsnog neem ik mijn claque af voor het harde werken van Ferdinand Grapperhaus.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie