Opinie & Commentaar

Besparen op parkeren bij het vliegveld: wel of niet doen?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Besparen op parkeren bij het vliegveld: wel of niet doen?

[AVROTROS] Zondagochtend. Een doodlopende straat in een buitenwijk van Charleroi. Leegstaande huizen, met graffiti bekladde muren, kapotte ramen. Een roestig hekwerk dat met een oud fietsslot aan elkaar hangt. In de verte klinkt een politiesirene. Als we de auto uitstappen, werp ik nog één keer een blik op het A4'tje met daarop de bedrijfsgegevens. Het klopt echt. Hier moet het zijn. Hier begint onze strandvakantie.

Op internet zag het er zo mooi uit. Keurige parkeerplekken waar je je auto met een gerust hart achterlaat voordat je op het vliegtuig stapt. Vervolgens stap je in een mooi glimmend busje met een vriendelijk lachende chauffeur die je veilig en snel aflevert bij het vliegveld en je koffers graag naar de vertrekhal draagt.

De realiteit is dat we al twintig minuten aan een gesloten hek staan te rammelen en ik me langzamerhand zorgen begin te maken over onze vlucht. Na verschillende keren te hebben gebeld met het nummer dat in de bevestigingsmail stond, komt daar eindelijk een zwart busje aangereden. Er stapt een norsige man uit, hij maakt het fietsslot los en gebaart dat we de auto naar binnen moeten rijden.

Op het parkeerterrein staan zo'n honderd auto's zij aan zij geparkeerd. Slechts enkele centimeters van elkaar verwijderd. 'Sleutels', zegt de man van het parkeerbedrijf, terwijl hij zijn hand ophoudt. Nu heb ik vanuit mijn Radar-ervaring geleerd dat je onderbuikgevoel vaak klopt en dat je daar dus naar moet luisteren. In dit geval schreeuwt mijn onderbuikgevoel dat ik mijn sleutels in het contact moet steken en zo hard mogelijk moet wegrijden, maar wat is het alternatief? In de beperkte tijd die we hebben totdat de vlucht vertrekt een ander, veilig en betaalbaar parkeerterrein zoeken? Dus we geven de sleutels af.

Een week later worden we herenigd met onze auto. Geen krasje te bekennen. Nagenoeg dezelfde kilometerstand, dus er is zelfs niet gejoyrided. Mijn onderbuikgevoel klopte dus niet deze keer. Mijn tips? Google het bedrijf en kijk op het Radar-forum om te kijken of er klachten zijn over het bedrijf. Zorg zelf altijd voor voldoende bewijsmateriaal, dus noteer de kilometerstand, maak gedetailleerde foto's en een filmpje van je auto voordat je je auto afgeeft. Kom je terug van vakantie en tref je je geparkeerde auto met schade aan? Maak dan wederom foto’s en een filmpje. Vul direct een officieel Europees Schadeformulier in. Neem desnoods het gesprek met de medewerker op met je telefoon en eis de camerabeelden op indien er camera's hangen.

Dit weekje parkeren net buiten het vliegveld kostte mij 37 euro. Als ik op het vliegveld van Charleroi zelf had geparkeerd, had het mij 83 euro gekost. Een groot verschil, maar met een gerust gevoel je auto achterlaten en op vakantie gaan, is ook wat waard.

Opgelet!

Deze zomer is het Radar Vakantieloket weer geopend! Vertraagde vluchten, beschadigde huurauto's, vieze vakantiehuisjes, voedselvergiftiging. Vertel ons jouw vakantieklachten! Mail ons op radarradio@avrotros.nl of bel de Radar Vakantielijn 035-6717000.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie