Opinie & Commentaar
AVROTROS

Drugs, pgb-fraude en een sportauto

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drugs, pgb-fraude en een sportauto

"Veel maffer kan het niet worden." Rake woorden van Paul Depla, burgemeester van Breda in de Volkskrant. Wat is het geval? In zijn gemeente liet een malafide zorgbureau mensen met een pgb als dagbesteding werken in een hennepplantage. Briljant slecht en hondsbrutaal; je criminele drugsactiviteiten met publiek geld laten financieren. Maar vooral immoreel, om kwetsbare mensen zo te misbruiken.

Voor de duidelijkheid. Het persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag dat hulpbehoevenden krijgen waarmee ze hun eigen zorgverlener(s) kunnen uitkiezen. Een mooi instrument om mensen met vaak chronische klachten de regie over hun persoonlijke zorg te geven. In de praktijk geven veel pgb-houders die regie weer uit handen aan een bureau, dat helpt de zorg inkopen. De eigenaar-bezitters van dit soort bv’tjes blijken helaas vaak ook goed in het inkopen van villa’s en sportauto’s.

Tijdens Rutte II heeft toenmalig staatssecretaris Van Rijn al geprobeerd de fraude aan te pakken. Het geld werd niet meer direct overgemaakt aan de zorgbehoevende. Er kwam een tussenschakel, de Sociale Verzekeringsbank. Ook kwam er chaos, waardoor bakken geld alsnog zonder controle overgemaakt werden aan zorgverleners en mensen die daar voor doorgaan.

Het houdt dus maar niet op. In april werden nog twee broers opgepakt op verdenking van pgb-gesjoemel ter waarde van zes miljoen euro of meer. Bij de drie letters ‘pgb’, voegt mijn brein vaak al automatisch het woord fraude toe. Dat kan niet de bedoeling zijn.

De Jonge ziet het probleem

De huidige verantwoordelijke bewindspersoon Hugo de Jonge ziet het probleem en heeft aangekondigd iets te gaan doen. In april zei hij tegen het AD: "Je bent eigenlijk een kleine werkgever die zorgverleners aanstuurt en betaalt. Dat moet je maar kunnen bolwerken.'' De Jonge stuurt daarom aan op strengere eisen om een eigen budget te mogen ontvangen. Verstandig, maar hoe? De VVD pleit voor een taaltoets. Ook een rekentoets is al eens geopperd. Mijn hemel! Je ziet de toetsbureaucratieberg al ontstaan. Dan maar commercieel? In dat geval start ik morgen al een eigen bureau voor taal- en rekentoetsen voor aspirant pgb-houders. En overmorgen ga ik naar de showroom voor een sportauto.

Wat is er mis met een goed gesprek? Waarin iemand uitgelegd krijgt wat het inhoudt om een zelf een pot geld te beheren. Is dit wat u echt wil? Past dit echt bij u? Bent u zelfstandig en mondig genoeg? Voert u nu al zelf uw administratie? Bij twijfel, geen pgb. Tijdens zo’n gesprek hoor je trouwens gelijk of iemand onze taal voldoende beheerst om zich een weg te banen door het pgb-woud. En partners, kinderen, de o zo hulpvaardige buurvrouw, de plots aangewaaide neef en alle andere zelfbenoemde zaakwaarnemers tijdens het gesprek de deur uit.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie