Opinie & Commentaar

Dit is waarom de stem van jullie NPO Radio 1-luisteraars zo belangrijk is

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom de stem van jullie NPO Radio 1-luisteraars zo belangrijk is

[AVROTROS] Wie om feedback vraagt, hoopt uiteraard overladen te worden met complimenten, maar in de praktijk moet je je vooral wapenen tegen keiharde kritiek. Die je een plekje moet geven, oftewel je ego wegslikken en de terechte verbeterpunten per direct toepassen.

Afgelopen woensdagnacht vond de eerste uitzending van App Radio plaats, een programma dat we kunnen maken dankzij jullie, de luisteraars die dag en nacht via de NPO Radio 1-App reageren. Soms met emoties, soms met bruikbare aanvullingen, vaak met een duidelijke mening. Al die reacties samen vormen een schatkist aan verhalen, want achter iedere reactie schuilt een persoonlijk verhaal dat de moeite waard is om verteld te worden. Dichterbij de luisteraars kun je niet komen. In App Radio laten we jullie aan het woord. Wat vinden jullie van de zender? Zie het als een continu luisteronderzoek, een vinger aan de pols, een hand aan het oor.

Vogeltjes luisteren

André stoort zich aan "dat natuurprogramma op zondagmorgen. Drie uur lang naar vogeltjes luisteren en dat ze dan een mus gezien hebben achterin de tuin en dat gaat maar door, dat gaat maar door", liet hij ons weten. Gevolgd door de bijna wanhopig klinkende uitroep: "DRIE UUR LANG HÈ!"

Emiel liet ons weten dat hij sinds een jaar is overgestapt van televisie naar radio. Omdat hij meer achtergronden wilde en die vindt hij vooral in het Radio 1-programma Nooit Meer Slapen. Meestal luistert hij terwijl hij achter de computer zit te werken, maar het liefst luistert hij radio door er echt voor te gaan zitten, zonder afgeleid te worden door beeld.

Ik zie ze voor me. Onze luisteraars die opstaan met de stem van Jurgen van den Berg in hun oor, die douchen met Ghislaine Plag, hardlopen met de wielrenverslagen van Gio Lippens, autorijden terwijl ze nadenken over de dagelijkse mening van Dries Roelvink, hun belastingaangifte doen terwijl Jan van de Putte ze bijpraat. Jullie luisteren, jullie zijn ons publiek, dus jullie weten het altijd beter.

Het kritiekpunt dat mijzelf het meest aan het denken heeft gezet?

Monique had een duidelijke mening over de NPO Radio 1-presentatoren, die volgens haar slecht luisteren naar wat mensen zeggen. "Ik merk heel vaak dat ik iemand iets hoor zeggen en denk waarom gaat niemand hier op in? Ze maken een programma dat al deels op papier staat en gaan over tot de volgende vraag, terwijl de vorige vraag nog niet eens beantwoord is."

Terwijl ik naar haar kritiek luisterde, keek ik naar het draaiboek dat ik in mijn handen had. In de linkerkolom de tijden, in de rechterkolom de vragen. Dichtgetimmerd. Platgeproduceerd. Ik legde het opzij, luisterde aandachtig naar haar en stelde vervolgens een vraag uit oprechte interesse.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie