Opinie & Commentaar
AVROTROS

Rutte III gaat nog heel bekend worden!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte III gaat nog heel bekend worden!

Het kabinet heeft de proeftijd overleefd, is ingewerkt en begint te leveren. Dat zie ik aan mijn mailbox, waarin plots het ene na het andere persbericht landt met een trotse aankondiging van een nieuwe wet, een ontwerpbesluit of een vers gesloten akkoord. Gestaag worden de afspraken uit regeerakkoord dus uitgevoerd. Doen! Onze VVD-premier houdt daarvan.

Werd wel tijd overigens. Het is alweer ruim een jaar geleden dat we naar de stembus gingen en nu pas gaan we de resultaten zien en voelen. Rutte III was er al maanden, zonder er echt te zijn. Gelukkig komt het kabinet nu uit de beleidskast.

Stilte om Rutte III

Met dit gegeven in mijn hoofd reisde ik dit weekend naar Girona om met vrienden te fietsen in de Catalaanse heuvels. Een mooie gelegenheid om ten behoeve van deze column met de heren eens te praten over naar hun indrukken van Rutte III. Spontaan kwamen de Haagse daden echter niet ter sprake. Dan maar de vraag op tafel leggen. Wat vinden jullie van Rutte III? Het was zo'n weekend waar geen stiltes vielen, behalve toen ik deze vraag stelde. De Haagse nieuwsstroom bleek het al tijden af te leggen tegen Trump, Syriƫ en de eigen wielerprestaties. Iets zegt mij ook dat door de eindeloze bevalling van dit kabinet, niemand meer echt zin heeft om op kraamvisite te gaan. Ik kom wel kijken als het kind kan lopen, zoiets moet het zijn.

'Van het gas halen'

Toch reisde ik terug met een schurende waarneming, want via een omweg kwam het 'van het gas halen' van woonhuizen ter sprake. Wat een elektrische kookplaat in Girona al niet los kan maken. Ik vertelde dat tijdens een recent verkiezingsdebat in mijn stad Leiden de verantwoordelijke wethouder eerlijk zei dat het 'van het gas afhalen' van de oude binnenstad praktisch onmogelijk is. Ook vooroorlogse jaren dertig woningen lenen zich er slecht voor. Voorlopig veel te ingrijpend en te duur om deze tochtige bouwsels aan te pakken.

"Lekker is dat!", brieste de kritische geest boven zijn elektrisch gegaarde uitsmijter. "Dus de GroenLinks en D66-kiezers die voor verregaande milieumaatregelen zijn, hoeven hun eigen huis niet voor veel geld om te bouwen." Sterker nog, het is zelfs de vraag of het wel mag bij monumenten. Lukraak zonnepanelen plaatsen mag in ieder geval niet in zogenaamde 'beschermde stadgezichten'.

Je zou nu kunnen betogen dat het zielig is voor GroenLinkse binnenstedelingen dat hun huizen zo gebouwd zijn, dat het plaatsen van een warmtepomp onmogelijk is. Toch, vermoed ik, dat de mensen die wel als eerste aan de beurt zijn het anders opvatten. Zie hier een klimaattweedeling en paradox die binnenkort Den Haag zal bereiken. Rutte III gaat nog heel bekend worden!

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie