Opinie & Commentaar
AVROTROS

Groen & geld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groen & geld

De wens van het kabinet om het klimaat en Groningen te redden, heeft ingrijpende gevolgen. De gaskraan van Slochteren en die bij ons thuis gaat helemaal dicht. Daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Zo denderde vorige week de warmtepomp ons leven binnen als de ideale vervanger van de oude vertrouwde verwarmingsketel. Op verwarminginfo.nl lees ik over het dit apparaat: 'Warmtepompen halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht), waardoor je niet alleen het milieu een handje helpt maar ook je portemonnee. Zo ligt het verbruik maar liefst 5x lager dan een traditionele verwarmingsketel!' Maar ik lees ook: 'De prijs van een warmtepomp ligt tussen €7.500 en €25.000.' Pardon!

Ook de keuken behoeft een milieu-aanpassing. Nu heb je al een inductiekookplaat vanaf een paar honderd euro. Maar vergeet niet een krachtstroom-stopcontact aan te leggen, anders worden de piepers nooit gaar.

Zijn de kosten wel te dragen?

Achter de wens 'van het gas te gaan' en schone energie te gebruiken, duikt een aantal dilemma’s op die een forse rol gaan spelen in het politieke debat van pakweg de komende tien jaar. Zoals: zijn de kosten voor vergroening redelijkerwijs te dragen door burgers? En hoe verdelen we die last? Nu zijn er al onderzoeken die erop wijzen dat mensen met een kleine beurs verhoudingsgewijs veel meer kwijt zijn aan milieuvriendelijke maatregelen dan de welgestelden. Is dat eerlijk? Klimaatbeleid is dus ook een verdelingsvraagstuk. Dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten? Of leidt het principe van ‘de vervuiler betaalt’ ertoe dat iedereen volledig financieel verantwoordelijk wordt voor zijn eigen privé klimaatbeleid?

'Draagvlak gaat door de portemonnee'

Ik zie de ruggengraten van VVD'ers al kromtrekken bij de gedachte aan inkomensafhankelijke milieusubsidies. Ook voorzie ik dat progressieve partijen steeds meer verstrikt raken tussen hun ideaal van een groene wereld en een eerlijke verdeling van lasten. Klimaatbeleid raakt dus het hart van de Nederlandse politiek, de koopkrachtplaatjes. Zie hier de nodige zuurstof voor een langdurig debat. Het wordt voor dit en de komende kabinetten een balanceer act, zoveel is duidelijk. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat sprak al de wijze woorden: "Liefde gaat door de maag, draagvlak door de portemonnee."

En dan is er nog iets. Wie gaat in hemelsnaam al die warmtepompen installeren? De arbeidsmarkt is krap en al helemaal voor technisch personeel. Gaan we mensen opleiden of zoeken we ze over de grens? De laatste oplossing is in ieder geval een recept voor een fel politiek debat. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de politieke partijen die de opwarming van de aarde überhaupt maar een hoax vinden. Het klimaat en Groningen stellen politiek en maatschappij dus voor een enorme uitdaging. Verduurzaming raakt onze koopkracht en stelt eisen aan de arbeidsmarkt. Maar het biedt ook kansen. Want op een dag weet je het: je wordt warmtepomp-installateur.

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie