Opinie & Commentaar
AVROTROS

De magie van deze verkiezingen: iedereen wint!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De magie van deze verkiezingen: iedereen wint!

"Het is tijd om een feestje te vieren!", "Het vertrouwen is terug!", "We hebben verloren, maar zijn niet verslagen!": willekeurige uitspraken van landelijke politici op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Traditioneel één van de vrolijkste avonden van het politieke bestaan, want iedereen wint! CDA, GroenLinks, PvdA, PVV, D66, VVD: allemaal! Echt waar!

Neem het CDA, zo’n vier jaar geleden. De partij kreeg in die periode klap na klap. In 2012 was de Kamerfractie gedecimeerd: 13 zetels. Ook op 19 maart 2014 leed de partij verlies. Het CDA zakte landelijk van 14,82 naar 14.43%. Maar niet getreurd: VVD en PvdA verloren nog véél meer. Het CDA werd op die mooie woensdagavond in de gemeenteraden de grootste partij van het land! Bier!

'We komen terug!'

Het CDA zal dik tevreden zijn (opnieuw bier!) als het die status dit jaar handhaaft. En zo valt er komende woensdag overal wel iets te vieren. De PvdA in vrije val? Niet wanneer ze landelijk boven de 5,7 procent uitkomt. Da’s weliswaar een halvering ten opzichte van 2014, maar nog altijd hoger dan bij de Kamerverkiezingen van 2017. Een euforische Lodewijk Asscher in Amsterdam: "We hebben keihard geknokt, en komen terug!"

'Historische avond!'

Jesse Klaver behaalde bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar het beste resultaat ooit voor GroenLinks. Maar wie goed keek naar de pseudo-docu over die campagne zag een teleurgesteld gezicht: 14 zetels was niet het gedroomde resultaat. Nu strijdt GroenLinks in studentensteden met D66 om wie de grootste wordt. Maar mocht dat mislukken, dan kan hij in Rotterdam –waar GroenLinks nooit iets voorstelde- de tweede partij worden. Dat daarvoor misschien slechts 6 zetels nodig zijn? Soit. Jesse Klaver –gek van vreugde- in Panama Amsterdam: "Een historische avond!"

'Onmisbaar!'

D66 scoorde in 2014 geweldig in de gemeentes. Moeilijk te evenaren. Zeker nu. Landelijk is de partij niet altijd gelukkig in het nieuws: sleepwet, referendum, nep-nieuws, appartement... Het is de tol van het verantwoordelijkheid nemen in een ongemakkelijke coalitie. Maar het resultaat kán meevallen. Een enthousiaste Alexander Pechtold tegen het D66-publiek in Utrecht: "D66 blijft een onmisbare factor in het lokaal bestuur!"

'Ge-wel-dig!'

Ook Wilders’ PVV presteert matig in de peilingen. Tot zijn schrik zag hij vorig jaar Thierry Baudets Forum voor Democratie zijn entree maken in de Tweede Kamer. Prompt besloot hij dit jaar niet in twee, maar in dertig gemeentes mee te doen. Het talent van zijn kandidaten mag dan niet overhouden, vette winst in het aantal raadszetels is gegarandeerd. Een glimmende Wilders bij de Patatbalie in Den Haag: "Een ge-wel-dig resultaat natuurlijk!"

'Bier!'

Alleen voor Mark Rutte zie ik zo gauw geen klinkende overwinningsspeech in het verschiet. De tendens voor de VVD is landelijk langzaam (maar zeker) omlaag. Waarschijnlijk ook in de gemeenten. Wellicht worden ze in Amsterdam verslagen door Forum. Slecht nieuws voor Rutte, zeker met het oog op de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar. Dan staat de coalitie-meerderheid in de Senaat op het spel. Valt er dan woensdag voor Rutte écht niks te vieren? Toch wel. Een uitzinnige Mark Rutte op het podium van de Haagse Binck Rooftopbar: "De sleepwet kan gewoon doorgaan! Bier!"

Remko Theulings is politiek verslaggever en commentator van EenVandaag. In die hoedanigheid volgt hij de ontwikkelingen op het Binnenhof op de voet.

Ster advertentie
Ster advertentie