Opinie & Commentaar

Andy Houtkamp over zijn liefde voor Parma

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Andy Houtkamp over zijn liefde voor Parma

[NOS] Als voetbalcommentator moet je uiteraard objectief zijn. Maar vaak wordt er gevraagd wat mijn favoriete club is. In Nederland hou ik dat voor mezelf, fans van de concurrent zijn vaak fijngevoelig en dat leidt dan tot nare opmerkingen en soms scheldpartijen. Helaas het is niet anders. Maar in het buitenland heb ik ook mijn voorkeuren en vaak zijn dat clubs die je niet verwacht. De kleinere, beetje cultclubs.

Zo is in Italië Parma AC mijn favoriete club. Dat komt omdat ik, toen ik een jaar of 18 was, een vriendinnetje had in deze prachtige stad en vaak een bezoek bracht aan Parma. Als sport- en voetballiefhebber ging ik dan naar de plaatselijke sportploegen kijken. In Parma had je een top honkbalploeg, een sterk rugbyteam en een prachtig voetbalstadion met dito ploeg.

Ze speelden afwisselend in Serie B en C totdat er een grote sponsor kwam in melkfabriek Parmalat. Vanaf dat moment stormde Parma op in de vaart der volkeren. Veel bekende en goede voetballers uit Emiglia Romana, de streek rond Parma, speelden in deze ploeg in die tijd. Ik noem namen als Gian Luigi Buffon, Dino Baggio, Hernan Crespo, Lilian Thuram en natuurlijk Faustino Asprilia, een van de sierlijkste voetballers ooit.

Maar het bekendst waren de diverse trainers van Parma door de jaren heen. Van Nevio Scala, Arrigo Sacchi, Carlo Ancelotti tot Claudio Ranieri. Er werden in de loop van de jaren veel mooie prijzen gehaald. Zo werd in de jaren negentig 3 keer de beker van Italië, 2 keer de UEFA cup en 1 keer de Europa cup voor bekerwinnaars gewonnen. Het kon niet op in Parma, vooral dankzij de inbreng van de hoofdsponsor Parmalat. Totdat het bedrijf aan malversaties ten onder ging en in zijn val ook de voetbalclub meenam. Een faillissement volgde en de roemrijke club moest van begin af aan weer beginnen. Via de lagere competities in Italië wist Parma zich weer op te richten en speelt nu in de Serie B.

Uiteraard kon dit niet zonder een grote Aziatische sponsor, dezelfde eigenaar die Malaga in de Spaanse competitie ooit heeft gekocht. Dat is het enige smetje nu op die mooie club die nu Parma Calcio 1913 heet. Maar voor mij is het nog altijd gewoon mijn favoriete voetbalclub in Italië, ondanks de roerige decennia die men heeft doorstaan. Nee, het is een stukje uit mijn jeugd en zowel op voetbalgebied als persoonlijk gebied mijn eerste liefde. Ook al heb ik mijn eerste liefde al meer dan 40 jaar niet meer gezien. De herinnering aan haar en aan Parma zal altijd mooi blijven.

Andy Houtkamp is voetbalcommentator bij NOS Langs de Lijn.

Ster advertentie
Ster advertentie