Opinie & Commentaar
BNNVARA

Spanning en tegenvallers tijdens de campagne

foto: foto: David van der Wildefoto: foto: David van der Wilde
  1. Nieuwschevron right
  2. Spanning en tegenvallers tijdens de campagne

Spanning en onenigheid achter de schermen bij de persoonlijke campagne van de nummer acht van het CDA Katwijk. Politiek redacteur David van der Wilde volgt Jonathan de Mooij die met voorkeursstemmen de raad in wil komen.

Onenigheid in campagneteam De Mooij. De kandidaat en zijn strateeg Marinus zijn het niet eens over de route naar de 250 voorkeursstemmen. Lastig, want over negen dagen zijn de verkiezingen al. De tijd begint te dringen en van de persoonlijke campagne is bar weinig te merken.

De nummer acht van het CDA Katwijk is vol goede moed. Hij krijgt positieve reacties van tientallen dorpsgenoten. Zijn CDA posters zijn binnen en dit weekend timmert hij zijn tuinborden in elkaar. Tot de verkiezingen gaat hij iedere dag de straat op. Maar buitengewoon is dat niet, de andere CDA kandidaten doen precies hetzelfde. Campagne-vriend Marinus Israël heeft een minder positief gevoel.

Rijnsburgse Boy

Pas deze week drong de omvang van de opgave tot Marinus door. Jonathan heeft een veel kleinere vijver om uit te vissen dan hij dacht. Katwijk fuseerde in 2006 namelijk met Rijnsburg en Valkenburg. Daaruit groeide de campagne wijsheid dat alleen op dorpsgenoten gestemd wordt. Voor Jonathan betekent dat hij zo’n 13 procent van de Rijnsburgse CDA-stemmen moet binnenhalen om aan een voorkeurszetel te komen.

Tijdens de opnames van een verkiezingsspotje vertelt voorzitter Wim Driebergen me over de karakters van de Katwijkse kernen. De drie dorpen zijn weliswaar gelovig en redelijk gesloten, maar verschillen zijn er zeker. Een Katwijker is bijvoorbeeld wat conservatief waar een Rijnsburger wat expressiever. Zo zal een Katwijker het liefst zijn huis in een klap cash betalen, terwijl een Rijnsburger in een auto van de bank rijdt.

Persoonlijke Campagne

Hoe dan ook, voor Jonathan is er werk aan de winkel. Zelfbenoemd strateeg Israël zou het liefst duizenden Jonathan de Mooij-flyers drukken. Het ontwerp was al af, maar Jonathan heeft de flyers gevetood. Liever wacht hij op het drukwerk dat de partij aanlevert. Verder wil Marinus ‘zijn’ kandidaat de straat op, zieltjes winnen, contactmomenten hebben. Ook daar is het nog niet van gekomen. De Mooij koos geplande partij-activiteiten en -vergaderingen boven eigen initiatieven.

De campagne De Mooij lijkt zo maar moeizaam van de grond te komen. Een belangrijk wapenfeit was een eigen persbericht aan huis-aan-huisblad De Rijnsburger. Dat leverde geen publicatie op. Eigenlijk springt de Facebook-pagina (26 volgers) het meest in het oog. Door veel van zijn updates, foto’s en filmpjes gericht te adverteren krijgt iedere Rijnsburger het gezicht van De Mooij wel een keer voor de kiezen.

Onderlinge spanning

Toch is het CDA niet onverdeeld enthousiast over de persoonlijke insteek van De Mooij. "Ik voel wel onderlinge spanning", vertelt Jonathan na enig doorvragen. Niemand zegt het recht in zijn gezicht, maar hij heeft het gevoel dat er met argusogen naar hem gekeken wordt. Concrete aanwijzingen voor dat gevoel kan hij niet noemen. "En er zijn ook zat mensen die me juist vertellen dat ik goed bezig ben."

Dick, de nummer drie van de lijst, is daar duidelijk over. Hij staat samen met de Rijnsburgse CDA-kandidaten te klussen bij basisschool De Dubbelburg. Natuurlijk geeft het een dubbel gevoel, krijg ik te horen. Mooi als iemand extra hard wil lopen en iedere stem extra is fijn. Maar als de campagne van Jonathan een andere kandidaat een plek kost is het minder leuk.

Een verhaal van diezelfde strekking krijg ik, net als vorige week, van lokale campagneleider Driebergen te horen. Ja, er zijn wat vraagtekens en scheve gezichten. Al heeft ook hij maar weinig gemerkt van Jonathans persoonlijke aanpak. Een enkele Facebook-post zag hij voorbij komen en dat was het wel.

Nu begint het echt

Het zit de nummer acht van de lijst wat dat betreft ook niet mee. Terwijl de lucht zaterdagmiddag grijzer en grauwer wordt gaat hij de deuren langs. Eigenlijk had hij alleen door deze wijk willen lopen. Maar na een voorstel van een andere kandidaat lopen nu alle Rijnsburgse CDA'ers door de buurt. Een streep door de rekening.

"Natuurlijk zeg ik dan niet: wat een dom idee. Het zou namelijk gek zijn als ik dan alsnog de straat op was gegaan", zegt Jonathan. Toch is het slecht nieuws voor De Mooij. Hij ziet ook dat met nog negen dagen te gaan er een wereld te winnen is. Hij hoopt vanaf nu zijn slag te slaan. Vanaf donderdag staat zijn leven zelfs fulltime in het teken van de verkiezingen. Sowieso is het tot 21 maart is iedere dag campagne dat de klok slaat.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV en volgt de persoonlijke campagne van het Katwijkse kandidaat-raadslid Jonathan de Mooij.

Vorige week verscheen aflevering 1

Ster advertentie
Ster advertentie