Opinie & Commentaar
NOS

Column Andy Houtkamp: Voetballers zijn steeds 'lastiger' en moeilijker benaderbaar

foto: Andy Houtkampfoto: Andy Houtkamp
  1. Nieuwschevron right
  2. Column Andy Houtkamp: Voetballers zijn steeds 'lastiger' en moeilijker benaderbaar

Afgelopen week werd er in het legendarische Wembley stadion weer een mooie voetbalwedstrijd gespeeld. Tottenham Hotspur verloor met 2-1 van Juventus en werd uitgeschakeld in de Champions League. Normaal spelen de Spurs op White Hart Lane, maar dit stadion wordt verbouwd. Vandaar het uitstapje naar Wembley.

Meteen moest ik terugdenken aan de finale van de Champions League in 2013. Het werd een Duits onderonsje tussen Bayern München en Borussia Dortmund, uitslag 2-1. Ik mocht daar verslag van doen samen met Bas Ticheler, maar het meest spraakmakende was de aanwezigheid in de NOS-equipe van Bert van Marwijk en zijn schoonzoon Mark van Bommel. Van Marwijk had een Borussia-achtergrond en Van Bommel was ooit speler geweest bij Bayern München. In een week waarin Go Ahead "supporters" zich misdroegen en Willem II "fans" ervoor zorgden dat hun club in diskrediet werd gebracht liet de aanhang van beide finalisten toen zien dat het ook anders kan.

De stad London was die dagen Duits. Tienduizenden fans van beide teams waren naar de Engelse hoofdstad gekomen om een feestje te bouwen, en een feestje werd het. Hand in hand gingen rood/wit en geel/zwart door de straten van Londen en maakten er een groot feest van. Toen ik op een ochtend met Van Marwijk en Van Bommel een wandeling maakte in de buurt van ons hotel heb ik met bewondering naar beide heren gekeken. Ze konden geen meter lopen of er kwam weer een fan op ze af met de vraag: "Mark, Foto bitte?". En daar stond Van Bommel weer tussen twee te zware, in clubkleding uitgedoste, supporters te poseren. Voor Van Marwijk gold hetzelfde. Honderden foto’s werden er van de twee voormalige clubiconen gemaakt en ze ondergingen het lijdzaam, wetende dat dit de mensen zijn waar ze het allemaal voor gedaan hadden.

Er lijkt veel veranderd in vijf jaar tijd. Spelers zijn steeds "lastiger" en moeilijker benaderbaar. Toch zouden ook zij moeten beseffen dat die bier drinkende, en Bratwurst etende, fans er veel geld voor uitgeven om hun idolen aan het werk te zien. En dat de spelers en trainers dankzij deze mensen een zeer goed belegde boterham verdienen. Van Marwijk en Van Bommel beseften dat maar al te goed. Met engelengeduld stonden zij op die mooie dag in mei al die supporters te woord. En 's avonds, bij de wedstrijd, ging het feest verder. Voor het eerst had ik het gevoel dat voetbal echt een groot feest kan zijn en dat het dan niet uitmaakt wie er wint.

Ik zal niet zeggen dat Bert en Mark voor deze gemoedelijke sfeer hebben gezorgd, maar het zal zeker geholpen hebben.

Andy Houtkamp is voetbalcommentator bij NOS Langs de Lijn.

Ster advertentie
Ster advertentie