appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Onmogelijke vakantiemissie

ANP Foto
woensdag 7 maart 2018 | AVROTROS | Mischa Blok Twitter

Het moet een kleinschalig complex zijn, maar wel met een kinderbadje voor de kleinste, uitdagende glijbanen voor de oudste en een eetgelegenheid die bij voorkeur meer serveert dan friet en pizza. Liefst op loopafstand van een wit zandstrand en binnen een straal van maximaal een kilometer een authentiek, centraal gelegen niet-toeristisch dorpje. Het is een onmogelijke missie. 

Vakantiecomplexen die aan alle bovenstaande eisen voldoen, zijn nu eenmaal niet kleinschalig en authentieke dorpjes blijven zelden onontdekt. Toch probeer ik het ieder jaar weer. Urenlang turen naar aanbiedingen die toch minder goedkoop blijken te zijn dan ze aanvankelijk beloofden, doorklikken op appartementen die bij nader inzien toch minder comfortabel zijn. Als je dan eindelijk een vakantiehuis hebt gevonden dat aan al je belachelijke eisen voldoet, check je voor de zekerheid nog even de reviews en kom je erachter dat het vakantiehuis van je dromen vooral populair is bij kakkerlakken. Kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Ik heb dan ook vaak verzucht: 'kan dat niet makkelijker en sneller?'

Het slechte nieuws? Nee, dat kan niet sneller. Rondshoppen loont echt, dus ga niet voor de eerste de beste aanbieding. Onderzoek vanaf welke luchthaven je het goedkoopst kunt vliegen. Check de 'open jaw'-constructie, waarbij je heen vliegt naar een andere luchthaven dan waarvandaan je weer vertrekt. Vertrouw er niet blindelings op dat de reisvergelijkingssites echt de goedkoopste opties aanbieden. Dus vergelijk de reisvergelijkingssites zelf, want er zitten aanzienlijke prijsverschillen tussen. Zoek vliegtickets op verschillende momenten van de dag, want over het algemeen zijn vliegtickets overdag duurder dan 's avonds en in het weekend. Dat is het zogenaamde 'fluid pricing', dat de prijzen overdag opdrijft, omdat er dan meer vraag is naar tickets. 

Wees loyaal! Als je je bindt aan één luchtvaartmaatschappij kan je dat op langere termijn mooi voordeel opleveren. Dus word lid van het loyaliteitsprogramma van de maatschappij. Hoewel ik doorgaans een hekel heb aan spam, meld ik me als bewuste consument aan voor allerlei verschillende nieuwsbrieven, zodat ik als eerste weet wanneer er speciale kortingsacties zijn. 

Heb je dan eindelijk de reis gevonden die je wilt gaan boeken, check dan nog even of de betreffende reisorganisatie is aangesloten bij een garantiefonds dat de ANVR-reisvoorwaarden hanteert. Dan weet je zeker dat je je geld terugkrijgt in geval van calamiteiten. Worden je vluchttijden gewijzigd, weet dan dat luchtvaartmaatschappijen dat tot twee weken voor vertrek probleemloos mogen aanpassen. Je hebt recht op compensatie als je tussen de zeven en veertien dagen voor vertrek geïnformeerd wordt bij een vlucht die twee uur eerder gaat vertrekken en/of meer dan vier uur later aankomt. Ook heb je recht op compensatie als de vliegmaatschappij zeven dagen of korter voor vertrek je vlucht wijzigt. De vlucht moet dan minimaal één uur eerder vertrekken en/of meer dan twee uur later aankomen.

Eén ding is zeker: na dit diepgravende onderzoek en na het grondig doornemen van alle kleine lettertjes ben je wel toe aan vakantie. 

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1