appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Net als voetballer heb je ook als commentator de vorm van de dag'

NOS/NPO Radio 1
zondag 25 februari 2018 | NOS | Andy Houtkamp

Feyenoord tegen PSV is een van die wedstrijden die wij bij Langs de Lijn met duo-commentaar doen en integraal (helemaal) uitzenden. Dus eigenlijk 2 keer 45 minuten live commentaar. Zondag heb ik het genoegen om dat samen met Frank Wielaard te doen. Meest gestelde vragen zijn dan: Hoe weet je wie er aan de beurt is? Hoe herken je de spelers en waar haal je de informatie vandaan?

Om met dat eerste te beginnen. Het is een kwestie van gevoel, je weet dat je ongeveer 45 seconden per keer aan het woord bent en je collega neemt het automatisch over. Zonder elkaar aan te stoten of naar elkaar te kijken. Uiteraard gebeurt dat op momenten dat het kan en niet als je midden in een aanval zit. Meestal neemt de ene commentatoren Feyenoord voor zijn rekening bij de voorbeschouwing en de andere PSV, dat spreek je af. Maar het is vooral het elkaar aanvoelen dat een wedstrijd lekker doet "lopen".

Spelers herkennen

De spelers herken je eenvoudig. Niet alleen omdat je een opstelling met rugnummers hebt maar wij weten ook precies waar iedereen loopt en waar de diverse spelers zich dus op het veld bevinden. Soms, bij onoverzichtelijke situaties voor een doel, bij vrije trappen of corners bijvoorbeeld, is het wel eens wat lastiger, maar dan hebben wij altijd nog een televisiemonitor voor onze neus die er voor zorgt dat we de herhalingen kunnen zien.

Anekdotes en statistieken

De voorbereiding begint, en dan praat ik voor mijzelf, op de vrijdag voorafgaand aan het weekend. Veel websites doorspitten naar die leuke anekdotes of kijken naar de laatste trainingen. Er zijn professionele websites die alle mogelijke statistieken en gegevens leveren waar je veel aan hebt tijdens een wedstrijd. Maar ook de historie mag niet uit het oog verloren worden. Om een mooi voorbeeld te geven: FC Twente heeft een prachtige website waarbij vooral de historie van de club tot in detail teruggaat naar 1965, het jaar dat FC Twente als fusieclub werd opgericht. Alle trainers en spelers vanaf dat jaar zijn terug te vinden, het is een feest van herkenning om daar in te "bladeren".

De vorm van de dag

Terug naar Feyenoord-PSV. Ongeveer twee uur voor de wedstrijd kom je aan en praat dan met deze of gene over de laatste nieuwtjes, blessures, etc. Om 14.00 uur uur begint Langs de Lijn en dan zitten Frank en ik klaar om de voorbeschouwing te geven. Nog even snel een kop koffie en wat glaasjes water klaar zetten en om 14.30 uur gaan we los. Na twee keer 45 minuten zijn we klaar en vanwege de inspannende concentratie ben je dan nog redelijk moe ook. Maar als het goed gaat ben je ook zeer voldaan. Want net als met voetballers heb je ook als commentator de vorm van de dag. Maar 9 van de 10 keer of beter gezegd 99 van de 100 keer gaat het goed en kunnen wij met veel plezier een wedstrijd aan de luisteraars zichtbaar maken. Ik kan je zeggen dat dat een heerlijk gevoel geeft.

Velen van jullie zullen zeggen dat wij een prachtig beroep hebben en ik kan dat volmondig beamen. Ook zondag weer als om 14.30 uur de bal rolt en wij eersterangs zitten maar hopelijk door ons de luisteraar ook.

Andy Houtkamp is voetbalcommentator bij Langs de LijnFeyenoord - PSV is zondag vanaf 14.30 uur te volgen op NPO radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1