Opinie & Commentaar

Een fris geluid?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een fris geluid?

[BNNVARA] Met De Nederlandse Leeuw op rechts en de SP 2.0 op links leek dit het weekend van het nieuwe geluid. Maar politiek redacteur David van der Wilde hoorde niets nieuws.

“Eenkindpolitiek, twee mag ook, maar niet de ziljoenen van nu,” Adjiedj Bakas vindt dat er te veel Afrikanen geboren worden. Hij komt met onconventionele oplossingen, “sterilisatiepremies uit Saudi-Arabië” bijvoorbeeld. De trendwatcher houdt zijn verhaal op avond van De Nederlandse Leeuw.

Het publiek blijkt weinig boodschap aan Bakas te hebben. De meeste aanwezigen komen voor Jordan Peterson. De conservatieve academicus is vooral populair bij jonge mannen, die zijn dan ook in groten getale aanwezig. Peterson maakte naam met omstreden theorieën over de dominante man en zijn aanvallen op links academia en zaken als wit privilege. Vanavond houdt hij zijn publiek voor dat de westerse cultuur simpelweg de beste is, het gaat er in als koek.

Een nieuw initiatief

De avond in Rijswijk is druk bezocht maar maakt maakt de belofte niet waar. De tweeduizend bezoekers was een nieuw initiatief toegezegd; een nationale brainstormsessie. Met open vizier zou gezocht worden naar oplossingen voor het migratievraagstuk. Van een echte dialoog of discussie is geen moment sprake, slechts één kant van het gelijk is vertegenwoordigd. De grootste verdienste van de organisatie is dat rechts Nederland nu ook een eigen meet-up á la GroenLinks heeft.

En nee, er lopen niet vooral racisten of fascisten rond. Ja, er zal hier en daar een mafkees tussen zitten, maar veelal zijn het mannen die zich ongehoord voelen. Of jongens die op hun studie of school worden weggehoond als ze vertellen op wie ze stemmen. Ze maken zich zorgen over hoeveel geld er naar vluchtelingenopvang gaat, zijn het niet eens met het subsidiëren van duurzame energie of voelen dat het Nederland dat zij kennen verdwijnt. Hier is er ruimte voor dat geluid, vrijwel zonder tegenspraak.

De SP 2.0

De volgende dag loop ik in Hilversum Studio 21 binnen. De vernieuwde SP wordt gepresenteerd. Het partijbestuur is vrijwel geheel verjongd. Op een enkeling na zijn het nu de dertigers die de dienst uitmaken bij de Socialisten. Met Lilian Marijnissen als stralend middelpunt lijkt de SP een nieuwe koers in te slaan. Er is een nieuwe generatie aan de macht en dat gaan we merken.

Zo vertelt Ron Meyer bij Met het Oog op Morgen dat de jacht op de jongere kiezer wordt ingezet. Op het congres zelf eist Lilian Marijnissen als ‘girl on fire’ -dixit SP-wethouder Arjan Vliegenthart- gelijke beloning voor vrouwen en dat iedereen hand in hand kan lopen met degene van wie je houdt. Op Kanaleneiland, maar ook in Staphorst. Een SP 2.0 lijkt op te staan, een SP die zich ook op culturele identiteit profileert.

Tegelijkertijd wordt vrolijk verder gemarcheerd op de allang ingeslagen weg. Want de SP is en blijft vooral de Socialistische Partij. De klassenstrijd staat centraal. Lilian Marijnissen trekt fel van leer tegen het rauw roofkapitalisme. De idolen uit het buitenland zijn de ouderwets linkse mannen als Sanders, Corbyn en Melanchon. Drie musketiers die met Jan Marijnissen erbij moeiteloos een old-skool links kwartet zouden vormen.

Alles blijft zoals het was

Het lijkt dus wel verfrissend, die SP en De Nederlandse Leeuw, maar onder de streep valt dat wel mee. Alles blijft zoals het was, maar in een andere verschijningsvorm. In Rijswijk blijkt vooral dat er voor de conservatieve echokamer van het internet ook in de echte wereld interesse en publiek bestaat. En in Hilversum blijkt de nieuwe SP toch vooral de oude SP met jongere gezichten.

Hoe goed bedoeld de aankondiging van het nieuwe elan ook is, de vernieuwing blijft uit. Dit weekend is vooral het weekend waarin alles bij het oude bleef, ondanks hoge verwachtingen en grootse aankondigingen. Heel revolutionair is dat niet.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Ster advertentie
Ster advertentie