Opinie & Commentaar
EO

Een spoedcursus Nederland voor beginners

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een spoedcursus Nederland voor beginners

Beste meneer met een tijdelijke verblijfsvergunning die gisteren met een Palestijnse vlag in de ene en een knuppel in de andere hand een joods restaurant in Amsterdam sloopte.

Nou, dat was me het dagje wel gisteren. Noem het een ‘spoedcursus Nederland voor beginners’ die u onderging. Het begon er al mee dat, toen u wilde beginnen met meppen, er twee politie-agenten achter u stonden. Dat waren die twee mannen in donkere kleding met van die gele strepen. U vraagt zich af waarom ze u niet tegenhielden toen ze u met een knuppel en een Palestijnse vlag voor een joods restaurant zagen staan? Nou ja, ze probeerden met u in gesprek te komen, heeft de korpschef inmiddels verklaard. Kennelijk zei u niks terug…

Dat ze u aanvankelijk niet aanvielen toen u echt begon te meppen, had met hun eigen veiligheid te maken, aldus diezelfde korpschef. Nou ja, anyway, zo rolt het hier bij de politie. Ze waren er wel snel bij, vond u niet? Waren ze heel trots op…

En ja, het ziet ernaar uit dat u snel vrij komt. Want voor vernieling kun je maar een paar uur worden vastgehouden. Al moet ik erbij zeggen dat het ook wat langer kan duren, omdat u een Israëlische vlag meenam uit het restaurant. Dat is diefstal en wordt strenger bestraft.

Maar mocht u uit dit alles het gevoel krijgen dat we het allemaal niet zo erg vinden wat u heeft gedaan: dat heeft u totaal mis. Het is echt belachelijk wat u heeft gedaan. Dat u boos bent over de uitspraken van Trump snappen we wel. Geen probleem, dat zijn wel meer mensen in dit land. Maar als je boos bent op president Trump, dan stuur je een boze tweet hier. Of je stemt op een partij die ook tegen Jeruzalem als hoofdstad van Israel is. Of je maakt een spandoek en gaat voor een ambassade staan. Dan komt er wel weer zo’n agent naar u toe, maar die vraagt vermoedelijk alleen of u koffie wilt…

Wat je niet doet, is geweld gebruiken. Nooit. Dat mag alleen de politie. En het leger natuurlijk, maar dat hebben we niet echt meer. Leg ik later nog wel een keer uit.

Maar geen geweld dus, en zeker niet tegen een joods restaurant. Alsof die Amsterdamse restauranthouder iets kan doen aan de uitspraken van de Amerikaanse president… Als je joden of joodse eigendommen zomaar aanvalt, hebben we daar een woord voor: antisemitisme. En antisemitisme is strafbaar. Moet u echt mee stoppen als u hier wilt blijven.

Ik kan me voorstellen dat het allemaal flink verwarrend is voor u. Vast heel anders dan in uw land van herkomst. Welk land dat is weten we niet, want zoiets houdt de politie hier geheim. Maar als u hier wilt blijven, zou ik dit nooit meer doen.

Overigens, ik weet niet wat u precies beoogde met uw actie, maar als u denkt dat we nu ineens anders gaan denken over het Midden-Oosten heeft u het mis. De mensen die Israel doorgaans steunen hebben enthousiast tegen u getwitterd en zijn zelfs met een flinke groep gaan eten in het restaurant dat u probeerde te slopen. Uit solidariteit. En daar doet ons Journaal dan weer veel uitgebreider verslag van dan van uw slooppartij. Grappig he?

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie