Opinie & Commentaar
EONOS

Deze column wordt geen hit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze column wordt geen hit

Het was afgelopen dinsdag dat ik het opeens besefte. De troonrede was gehouden, het koffertje met de miljoenennota was gepresenteerd. En het bijzondere was, NIEMAND klaagde!

Kijk, als oppositiepartij (zelfs bij een demissionair kabinet) is zo’n troonrede en miljoenennota altijd HET moment om aan te geven dat met deze plannen het land compleet de verkeerde kant op gaat. Dat dit absoluut wanbeleid is. Dat de burgers compleet in de steek worden gelaten. Het was de uitgelezen kans om het kabinet van VVD en PvdA nog een flinke schop na te geven. Maar in de reacties kon je zien dat de oppositie moeite moest doen om kritiek te hebben.

Wilders: ''Er zit eigenlijk niets nieuws in, het is vooral wachten op een nieuw kabinet.'' Pechtold vindt het belangrijk dat er extra wordt geïnvesteerd in veiligheid, zorg en onderwijs. Het CDA vindt de vooruitzichten goed maar benadrukt dat er nog grote vraagstukken zijn. Het enige dat Roemer en Klaver kunnen bedenken is dat ze niet gerust zijn op de zorgbudgetten en over het klimaat.

Natuurlijk, het heeft niet veel zin om keiharde kritiek te hebben op een kabinet dat aftredende is. En sommigen praten met meel in de mond omdat ze aan het formeren zijn. Maar toch. Ik bedacht me opeens: Veel beter dan dit wordt het niet hoor voor Nederlanders op deze wereld! We leven in dit land in de meest vreedzame periode in de geschiedenis. De economie groeit, we gaan er nagenoeg allemaal op vooruit. We hebben een land vol met mooie festivals, verenigingen en activiteiten. Er zijn banen, je kunt een bedrijf beginnen, en als je ziek bent of arbeidsongeschikt krijg je geld van de overheid. De meeste mensen kunnen één of meerder keren per jaar op vakantie. Soms is het goed om even te beseffen hoe goed we het eigenlijk hebben!

Vorige week was het de Week van de Vooruitgang Een week lang werd er gepoogd om in plaats van ellende juist oplossingen te laten zien. Mooie, hoopvolle berichten en initiatieven. Heeft u het gemist? Tja. Zo gaat dat. Goed nieuws scoort niet zo. Deze column zal ook niet zoveel gedeeld worden. Het zij zo.

Maar als je dit wel leest, wil ik je uitdagen. Ja, je kunt er van alles tegen aangooien over misstanden in Nederland, dat het voor mij makkelijk is om dit te zeggen omdat ik gewoon een baan heb. Dat economie niet zaligmakend is. Dat er veel eenzaamheid is. Allemaal waar. Dit land, de hele wereld, het wordt nooit een paradijs waar alles goed gaat. Maar veel dichterbij dan dit gaan we volgens mij nooit komen.

Ster advertentie
Ster advertentie