Opinie & Commentaar

Zorgen om zorg in Amerika

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen om zorg in Amerika

[EO] Het zou zo makkelijk zijn, beloofde Donald Trump in zijn campagne, om Obamacare, de zorgwet van zijn voorganger af te schaffen. "I never said it would be quick and easy," zegt hij nu. Maar dat zei hij eerder dus wel. Columniste Bertine Moenaff analyseert wat de gevolgen zijn van het mislukken én ziet dat Bernie Sanders op het vinkentouw zit.

Elke Republikeinse presidents-kandidaat moest beloven om een einde te maken van de Affordable Care Act van president Obama. En het zou zo makkelijk zijn, beloofde Trump die rekende op een Republikeinse meerderheid in het Congres. Hoe anders is de situatie nu: Trump voert oorlog met een conservatieve fractie in zijn eigen Republikeinse partij en ziet tegelijkertijd dat linkse Democraten hem de hand proberen te reiken voor verregaande zorghervormingen. Bernie Sanders ziet zijn kans schoon om zijn eigen campagnebelofte nieuw leven in te blazen: een nationaal zorgplan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vorige week strandde het zorgwetvoorstel , de American Health Care Act die Obama’s nalatenschap moest uitwissen, roemloos in het Huis van Afgevaardigden waar het niet eens tot een stemming kwam. Hoewel Trump regeert met een meerderheid van Republikeinen, wil dat niet zeggen dat ze het elkaar makkelijk maken. De ‘Freedom Caucus’ kreeg er gisteren ongenadig hard van langs van de beruchte Twitteraar in Chief.

Donald Trump bevecht dus niet alleen Democraten, maar ook de conservatieven in zijn eigen partij die nog veel verder willen gaan met zorghervormingen. Wat de ‘Freedom Caucus’ onder andere wil: zorgverzekeraars zouden geen verplichte dekking hoeven te geven voor bijvoorbeeld de eerste hulp, ziekenhuisopname, geestelijke gezondheidszorg en geboortezorg.

Nationaal zorgplan

Bernie Sanders, de linkse Senator en voormalig presidentskandidaat die er niet voor terugdeinst om Trump een pathologische leugenaar te noemen, pakte deze week wel het momentum rond de zorg aan om zijn eigen plan weer voor het voetlicht te brengen: een zorgverzekering voor iedereen, betaald door iedereen.

Een soort nationaal zorgplan zoals de SP het in de Nederlandse campagne voorstelde. Ook kansloos, zelfs in de eerste regeringsjaren van President Obama toen ook de Democraten een meerderheid in het Congres hadden, was een dergelijk plan om commerciële zorgverzekeraars buitenspel te zetten, absoluut onbespreekbaar.

De toenmalige New Yorkse afgevaardigde Anthony Weiner was oorspronkelijk een hartstochtelijk pleitbezorger van zo’n ‘single payer’ zorg systeem en verkreeg nationale bekendheid met vurige pleidooien waarin hij Republikeinen wegzette als politici die simpelweg in de zak zaten van de verzekeringsbranche.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar een compromis van linkse Democraten, een publieke zorgverzekering als extra optie vergelijkbaar met wat Nederland ooit had in het ziekenfonds, was toen ook al controversieel in de eigen partij. Obama zou er wel voor voelen, maar het had nooit een kans van slagen.

Zorgen om zorg

Het heeft jaren van eindeloze strijd ook onder Democraten geduurd voordat Obama zijn mijlpaal had: een nieuwe zorgwet. Onder gejuich van ‘Yes we can!’ werd de Affordable Care Act in maart 2010 aangenomen. Maar ook Obamacare was een compromis met gebreken: de premies blijken nu nog steeds te duur en de zorgkosten rijzen nog steeds de pan uit. Dat er wat moet veranderen, daar is iedereen het over eens.

Nu hij in de wielen gereden wordt door conservatieve leden van zijn eigen partij, kijkt President Donald Trump dus ook naar Democraten om een deal te sluiten. Gaat het hem, als zelfbenoemd beste dealmaker, lukken?

Amerika hoeft zich geen zorgen om de zorg te maken, twittert Trump. Maar dat kan je gerust een leugen noemen.

Bertine Moenaff is politiek redacteur bij Dit is de Dag en Amerika-watcher.

Ster advertentie
Ster advertentie