appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Koffie drinken met Sylvana, moet je ook eens doen

Foto: EO
vrijdag 6 januari 2017 | EO | Renze Klamer

2017 is nog maar een week oud en ik ben alweer een stuk wijzer.

Doordat collega Tijs van den Brink een extra lange kerstvakantie had, presenteerde ik deze week zowel Dit Is De Dag als Langs de Lijn En Omstreken. En ik kan u vertellen dat er nogal wat werelden voor mij zijn opengegaan de afgelopen dagen!

Maandag in Dit Is De Dag hadden we een zogenaamde ‘kindertafel’. Aan die tafel zat Loujein, een 11-jarig meisje uit Syrië dat nog maar twee jaar in Nederland woont. Nou, ik durf wel te beweren dat ze beter Nederlands spreekt dan ik toen ik 11 was. Met een flair van hier tot Tokyo stelde ze de ook aanwezige prinses Laurentien zonder blikken of blozen maar met respect allerlei goede vragen.

Michael van Gerwen


Later die avond in Langs de Lijn En Omstreken volgden we de finale van het darten. Ik zal eerlijk zijn, na grote successen van Barney in het verleden was ik een beetje afgehaakt op dat kroegspelletje. Robert Maaskant, voetbaltrainer, zat er ook zo in, maar gedurende finale merkte ik bij hem en bij mezelf dat ons respect voor Michael van Gerwen groeide. De concentratie, de fijne motoriek, de rust, de prestatiedruk, we zaten op het puntje van onze stoel.

Kent u Nils Holgersson nog? Het liedje van die serie zal nooit uit m’n hoofd gaan. Het was ook wel voor het laatst bij dat tv-programma dat ik me in ganzen interesseerde. Dat geldt niet voor boeren, zo ontdekte ik woensdag in Dit Is De Dag. Hun grazige weiden zijn nogal geliefd onder de ganzen, die vreten daar al het gras voor de koeien weg. Dat kost ons als belastingbetalers jaarlijks inmiddels ruim 20 miljoen euro aan schadevergoeding! Het is maar dat u het weet.


Later die avond, in Langs de Lijn En Omstreken zat ik onder begeleiding van Loret en Rita van De Amsterdamse Steek een bowtie (strikje) te breien. Breien is weer hip, handgebreide items worden zelfs gebruikt op de Amsterdam Fashion Week. Insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden...

Sylvana

Alsof mijn week nog niet bijzonder genoeg was, hadden we donderdagavond drie missen te gast over de Miss Universe verkiezing. Huidig miss Nederland, miss Duitsland en voormalig miss Nederland Kim Kötter.
Maar de klap op de vuurpijl was toch wel dat ik donderdag in Dit Is De Dag Sylvana Simons mocht interviewen. Weinig mensen zijn in 2016 zoveel besproken als Sylvana, en ook ik heb zo mijn bedenkingen bij haar aanpak. Maar wat ik keer op keer merk tijdens mijn werk als presentator, ook met Sylvana Simons, is dat als je iemand face to face ontmoet, je altijd meer begrip krijgt dan wanneer je op je luie donder voor de tv of radio snel je mening vormt.

Renze Klamer praat met Sylvana SimonsIk heb natuurlijk makkelijk praten, want door mijn werk word ik geforceerd om niet in mijn eigen bubbel te blijven. Maar toch raad ik het u allen aan: Als je je ergert aan iemand, of je snapt geen fluit van wat diegene allemaal doet en vindt, zoek die ander dan eens op en drink een kopje koffie. Het verbreedt je horizon en daar kan de wereld alleen maar mooier van worden. Al besef ik dat dit wel behoorlijk Miss Universe klinkt...

Renze Klamer is presentator van Langs de Lijn En Omstreken en Dit is de Dag

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1