Opinie & Commentaar

Zeg gewoon de waarheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeg gewoon de waarheid

Steeds meer bezorgde moeders en vaders besluiten om hun kinderen niet meer te laten vaccineren. Dat is een ernstige aangelegenheid. Hebben we net een aantal nare ziekten onder controle, worden we getrakteerd op een explosie van vaccinatie-stakers. Bleef het fenomeen vroeger beperkt tot antroposofen of orthodoxe christenen, tegenwoordig voegen bakfietsouders zich ook in de rij.

Men zou dus denken dat de medische stand zich in niet mis te verstane woorden tot de weigerouders richt en hen duidelijk maakt dat hun gedrag de volksgezondheid schaadt. Doctoren hebben immers zowel de moraal als de wetenschap aan hun kant. Als steeds meer ouders denken dat vaccinaties tot autisme leiden steken allerlei akelige ziektes weer de kop op. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat vaccinatie leidt tot autisme. Ouders die zich niet meer laten leiden door feiten verzaken hun ouderlijke plicht.

Tot mijn grote verbazing opereert de medische stand met de grootst mogelijke prudentie. Een allervriendelijkste jeugdarts in Nieuwsuur vertelde dat zij eerst maar eens naar de bezorgde ouders ging luisteren. Zij vertelde ook nog dat het niet zoveel zin heeft om feitenvrije ouders met feiten om de oren te slaan.

Hier gaat iets vreselijks mis. Kennelijk heeft de medische stand informatie ingewonnen bij sociaal psychologen. Zij leren ons dat vooroordelen erg moeilijk te bestrijden zijn. Mensen met een vooroordeel hebben als het ware een filter in hun hoofd dat informatie dat strijdig is met hun vooringenomenheid eenvoudigweg niet doorlaat.

Kennelijk hebben de doctoren deze sociaal psychologische inzichten wel heel erg ter harte genomen. Zij hebben de conclusie getrokken dat het geen zin heeft om feitenvrije ouders te confronteren met feiten. Vandaar de neiging om vooral te luisteren en terughoudend te zijn met het geven van objectieve informatie.

Ik vrees dat de jeugdartsen hier een verkeerde les trekken uit de sociaal psychologie. Natuurlijk is het waar dat het buitengewoon lastig is om vooroordelen te bestrijden. Dat ontslaat jeugdartsen echter niet van de plicht om overal en altijd feitenvrijheid te bestrijden. Als een bezorgde moeder en vader zegt dat zij of hij haar of zijn kind niet wil laten vaccineren vanwege niet bestaande causaliteiten met ziekten of onze lieve Heer dan dient de jeugdarts niet begrijpend te knikken maar gedecideerd op te treden. "Mevrouw/Mijnheer, het is volstrekt onverantwoordelijk dat U op basis van sprookjes de volksgezondheid in gevaar brengt. Dat U uw eigen kind in gevaar brengt is al erg genoeg maar dat andere kinderen ook in gevaar worden gebracht is ondragelijk".

Een dergelijke reactie zou men verwachten van de hoeders van de volksgezondheid. Helaas regeert een misplaatste prudentie. Het lijkt wel of steeds meer sectoren van de samenleving in de ban zijn van feitenvrijheid. Europa kan niets goeds meer doen en is de schuld van alle ellende. Poetin is een aardige man die de Krim wel moest annexeren omdat wij zo onaardig tegen hem doen. Trump is in alle opzichten een duivelse man en alle moslims zijn potentiƫle bommengooiers.

Een land dat voor feitenvrijheid zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.

Ster advertentie
Ster advertentie