Opinie & Commentaar

'We moeten in Europa onze sokken optrekken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten in Europa onze sokken optrekken'

[KRO-NCRV] De wereld went langzaam aan het idee dat The Donald vanaf januari het Witte Huis betreedt. Een buitengewoon heftige campagne liep uit op een dreun voor de gevestigde orde. “We zijn omringd door sterke mannen, maar die bepalen niet hoe de wereld draait”, zegt voormalig BuZa-minister Ben Bot bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Binnen Europa groeit de zorg voor machtige wereldleiders die vaak ondiplomatiek hard uit de heup schieten. Poetin in Rusland, Erdogan in Turkije en Trump in Amerika grossieren in grote woorden. “Maar sterk leiderschap alleen bepaalt niet of Europa coherent blijft. We moeten ons aaneensluiten en vertrouwen kweken bij de burger. Een stevig geïntegreerd Europa is veel beter”, vertelt Bot.
Quote

We moeten maar zien hoe we met deze mensen zaken gaan doen

Boudewijn van Eenennaam

Volgens voormalig VS-ambassadeur Boudewijn van Eenennaam begeven landen zich met Trump in het Oval Office zich op een nieuw diplomatiek terrein. “We weten niet in wat voor wereld wij wakker zijn geworden, want dat vergat Trump er even bij te vertellen. We moeten maar zien hoe we met deze mensen zaken gaan doen.” Overhaaste uitspraken dragen niet bij aan een goede dialoog. “Zie deze ontwikkeling niet als een probleem, maar als een uitdaging. We moeten in Europa onze sokken optrekken en er ons van bewust zijn dat Trump ons nodig heeft.”

Ook Ben Bot ziet dat een positieve reactie veel beter werkt. “Al die leiders spelen in op het sentiment. Zij beantwoorden aan de roep van burgers om erkend en gewaardeerd te worden. De golven van conservatisme moet je tegemoet treden met een positief antwoord.” Op 20 januari wordt Donald Trump geïnaugureerd als 45e president van de Verenigde Staten.

Bekijk hier Stand.nl met Ben Bot en Boudewijn van Eenennaam

Ster advertentie
Ster advertentie