Opinie & Commentaar
BNNVARA

Als er één ding is dat ons verbindt is het niet onze taal, maar onze mondigheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Als er één ding is dat ons verbindt is het niet onze taal, maar onze mondigheid

Uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat Nederlanders vinden dat onze taal, vrijheid en Sinterklaas typerend zijn voor ons land. In De Nieuws BV was Ellen Deckwitz een beetje teleurgesteld omdat er alleen maar clichés werden aangehaald.

Het meest opvallend vond Ellen Deckwitz de uitspraak dat taal het meest verbindende zou zijn voor een volk. "Anno 2019 zijn de meeste Nederlanders op zijn minst anderhalftalig: talloze spreken naast Nederlands perfect Engels, Arabisch en/of Fries. Bovendien voel ik me echt niet verbonden met iedereen met wie ik een moedertaal deel: Joran van der Sloot schijnt ook Nederlands te kunnen en desondanks voel ik daardoor niet meteen een connectie met hem."

Toen dacht Ellen aan wat buitenlanders typisch Nederlands vinden: de neiging om over alles in discussie te willen gaan. Ellen: "We nemen geen blad voor de mond. We kunnen eerder onderbouwen wat voor soort speen we willen dan dat we zindelijk zijn en op vakantie weten we zo handig af te dingen dat menig resort de poorten voortijdig heeft moeten."

Druktemaker Ellen Deckwitz - De Nederlandse identiteit

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie