Opinie & Commentaar

5 tips voor een buurtwhatsappgroep die wél succesvol is

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 tips voor een buurtwhatsappgroep die wél succesvol is

[AVROTROS] Een veilige buurt waarbij je een warm contact onderhoudt met je buren. Samen sterk. De criminaliteit omlaag krijgen. De sfeer verhogen. Als het toch even tegenzit, dat je elkaar dan onvoorwaardelijk steunt. Dat zou het doel moeten zijn van een buurtwhatsappgroep. De realiteit is dat het, net als alcohol, soms meer kapot maakt dan je lief is.

Daarom deel ik graag vijf tips met je voor een succesvolle buurtwhatsappgroep, geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk.

1) Maak duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken

Een vraag als 'Op welke dag moeten ook alweer de groene containers naar buiten?' hoort hier niet thuis. Een opmerking als 'Er loopt een agressieve man rond met een hakbijl' wel. Nóg beter is het als je direct de oplossing aandraagt, dus: 'Er loopt een agressieve man rond met een hakbijl, ik heb de politie gebeld en die is er binnen een kwartier'.

2) Reageer adequaat

Reageer niet om het reageren. Niemand zit te wachten op 35 reacties in de appgroep op bovenstaande mededeling in de trant van: 'wat erg', 'oh nee', 'dat meen je', 'echt waar', 'dankjewel voor het melden', 'wat eng zeg'. Reageer wél adequaat als er écht iets aan de hand is. Dan kun je de volgende situatie voorkomen:

  • Nummer 82: 'Er is vanmiddag bij ons ingebroken'.
  • Nummer 84: 'Ik hoorde inderdaad het alarm vanmiddag bij jullie afgaan'.
  • Nummer 82: 'WAAROM HEB JE DAN NIET DE POLITIE GEBELD?'

3) Poezengrapjes zijn niet grappig

Ik herhaal: poezengrapjes zijn niet grappig. Nummer 35 appt dat de poes kwijt is. Nummer 42 appt 'Nee hoor, die zit hier naast me op de bank'. Ik verzeker je, dat is niet grappig. Sowieso is de buurtwhatsappgroep niet de plek voor grappen en grollen. Het is geen wedstrijd wie de meest gevatte opmerking maakt of het meest hilarische gifje plaatst.

4) Kijk uit met vooroordelen

Wees heel voorzichtig met termen als 'donker getint' of 'allochtoon'. Als niet-blanke mensen op straat met elkaar praten, zijn ze niet direct aan het samenscholen. Als ze zich voor een deur ophouden, zijn ze niet meteen aan het inbreken, maar kunnen ze ook gewoon de sleutel in hun eigen slot draaien. Nummer 14: 'Er staat een verdachte donkere jongen bij een gammele Opel Corsa'. Nummer 23: 'Ja, dat is mijn zoon die mijn auto wast waar ik drie jaar voor heb moeten sparen'.

5) Je kunt altijd stoppen

Merk je dat de buurtwhatsappgroep je een onbehaaglijker gevoel geeft in plaats van een veiliger gevoel, trek je conclusies en verlaat de groep. Doe dit niet op een moment waarop er juist een levendige discussie plaatsvindt in de appgroep, maar tijdens een moment van stilte. Anders kan de melding 'heeft de groep verlaten' als een enorm statement worden opgevat. Vind je dit te rigoreus, zet dan de appgroep op 'stil'. Voor een jaar. Succes.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie