appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De schrijfplicht: de talige tegenhanger van de militaire dienstplicht moet ingevoerd worden

Pexels
donderdag 13 juni 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

De scriptie, wie heeft er geen slapeloze nachten door gehad of zoals Ellen Deckwitz het in De Nieuws BV noemt: 'die kiloknaller aan kennis die je aan het einde van je studietijd moest afleveren'. De afgelopen dagen wordt er gesproken over het afschaffen van de scriptie. Maar is dat wel zo'n goed idee?

Druktemaker Ellen Deckwitz - Scriptie

In de Volkskrant van woensdag bood columnist Nico Keuning een interessant alternatief voor de scriptie: laat studenten de resultaten van hun afstudeeronderzoek presenteren, erover in debat gaan. Dat klonk als best een goed idee, maar Ellen Deckwitz besefte zich kunnen schrijven onontbeerlijk is voor een hoogfunctionerende samenleving. "Je moet je kunde in taal kunnen overbrengen, en dat gaat verder dan praten of debatteren, want je kunt niet altijd live aanwezig zijn om onduidelijkheden toe te lichten."

Maar waar kunnen jongeren tegenwoordig nog begrijpelijk leren schrijven? "Niet op de middelbare school, waar het vak Nederlands al zo is uitgehold dat het een wonder is dat iemand van na 2001 nog weet dat het fokschaap geen nymfomaan zoogdier is. En ook niet op de hogeschool of universiteit want daar verwacht men dat de student vanaf het introductiekamp al in staat is op papier uit zijn woorden te komen, wat anno 2019 je reinste science fiction is."

Druktemaker Ellen Deckwitz - Scriptie

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1