appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Geschiedenis van een zure kledder

ANP Foto
woensdag 15 mei 2019 | AVROTROS | Mischa Blok Twitter
Afbeelding

Een diepe, aanhoudende keelklank. Het geluid van een vloeibare substantie die op de grond kleddert en uiteenspat. Tien seconden later de doordringende, zure lucht. 

Afgelopen weekend zat ik in de trein van Rotterdam naar Amsterdam. Om tien over twaalf 's avonds. Normaal gesproken lees ik tijdens een treinreis een krant of luister ik naar een podcast, maar in de nachttrein is dat totaal overbodig. Entertainment is namelijk volop aanwezig. Aanschouw de terugkeer van stappend Nederland. 

Drop, chocola én chips

Drie jongens schreeuwen onsamenhangende dingen naar elkaar terwijl ze ieder een frikandel speciaal naar binnen werken en het wegspoelen met een blikje bier. Aangeschoten meisjes die hysterisch lachen om iets op hun telefoon. Een dronken man met bloeddoorlopen ogen stommelt door het gangpad. Zijn handen zijn gevuld met een zak drop, waarvan de helft van op de grond valt, een halve reep chocola, een zak chips én een energiedrankje. Alsof hij bij de stationskiosk stond en bedacht dat hij niet wist waar hij trek in had en toen alles maar heeft gekocht. 

Lachsalvo

Dan die keelklank dus. Drie rijen verderop een jongen die vol over zijn nek gaat. Gevolgd door een lachsalvo van zijn vriendengroep die het geheel livestreamt op Instagram. De vermoeide blik van een langslopende conducteur. Een blik die laat zien dat de zure kledder op de grond, het dronken geschreeuw en de geur van frikandel speciaal, voor hem allemaal dagelijkse kost zijn. Dit is zijn kantoor. Dit is zijn leven. 

Helden van de nacht

Ik kijk naar de zure kledder. Niet als treurig eindresultaat, maar als startpunt voor een ode, een dankwoord aan al die mensen die ervoor zorgen dat de rest van Nederland zich een avondje kan ontspannen en na afloop weer veilig thuiskomt. De schoonmaakploeg die de kledder moet opruimen. De conducteur, die de hele nacht in de geur van deze kledder zijn werk moet doen. De barman die de maag van deze jongen heeft gevuld met bier, gintonics en wijn. De medewerker van de snackbar die vervolgens met zorg een kapsalon voor hem heeft klaargemaakt, terwijl er flauwe opmerkingen naar hem werden geschreeuwd. 

De kledder. Mede mogelijk gemaakt door jullie. Helden van de nacht. Dank, namens stappend en misdragend Nederland.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1