appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Help! Een Italiaanse verkeersboete!

Google Streetview
woensdag 8 mei 2019 | AVROTROS | Mischa Blok Twitter

Een tandarts heeft ook wel eens een gaatje. Een kapper heeft ook wel eens een bad hair day. Een chefkok laat ook wel eens iets aanbranden. Dus, maakt een presentator van een consumentenprogramma zelf ook wel eens een fout waar ze haar luisteraars voor waarschuwt? Ja, (steekt hand omhoog) present.  

Natuurlijk had ik in mijn rechterooghoek wel een verkeersbord gezien. Iets roods en ronds met daarboven een paar Italiaanse zinnen die ik niet begreep. Ik had niet uitgebreid de tijd om het bord echt goed te bekijken, want er reden auto's achter ons en Italiaanse automobilisten staan nou niet bepaald bekend om hun enorme dosis geduld. Dus we reden door. Over een schattig weggetje rechtstreeks het centrum van het pittoreske Italiaanse stadje in. Gallipoli. Een naam die klonk als een heerlijk belegde pizza. Wat was het goed bereikbaar met de auto!    

Geen borden

Toen we de auto parkeerden, twijfelde ik of het wel of geen betaalde parkeerplaats was. Hier stonden geen borden, geen parkeerautomaten. Ik vroeg het aan een bewoonster en zij legde mij al druk gebarend uit dat het toch echt vietato was om hier met onze macchina te rijden en dat we zeker weten een boete moesten pagare

Hoe kon ik zo stom zijn? Kortgeleden zat het nog in onze eigen uitzending van Radar, met de duidelijke waarschuwing: kijk in Italië uit voor de zogenaamde ZTL-zones, oftewel de Zona Trafico Limitato. Verboden in te rijden voor toeristen. Doel hiervan is om de historische gebouwen en de binnenstad te beschermen tegen een overvloed aan schadelijke uitlaatgassen. 

Het stadje zag er opeens een stuk minder schattig uit. Terwijl we langs prachtige kerkjes en idyllische terrasjes liepen, piekerden we over hoe hoog die boete zou zijn. Honderdvijftig euro had ik gelezen in een mail van een consument die net als wij, onoplettend was geweest. Terugdenkend aan onze eigen Radar-uitzending, herinnerde ik me dat als je een huurauto hebt - present - die boete nog hoger is, omdat je daarnaast ook nog de administratiekosten aan het autoverhuurbedrijf moet betalen.  

Op de terugweg keek ik nog eens goed achterom. Daar stond het bord, een duidelijke rode cirkel, inderdaad met de befaamde drie Italiaanse woorden 'Zona Trafico Limitato' erboven. Daaronder een bord met een pictogram van een politiemannetje en nog meer Italiaanse zinnen. Natuurlijk begrijp ik dat Italiaanse gemeentes willen voorkomen dat hun schattige stadscentra worden bedolven onder de auto's, maar kan iemand mij uitleggen waarom de menukaarten in de Italiaanse restaurants wél een Engelse vertaling bevatten en de verkeersborden niet? 

De Boete

Iedere keer dat de brievenbus kleppert, kijk ik verschrikt op. In afwachting van De Boete. Die ik toch echt zal moeten betalen, want - zoals ik in mijn eigen uitzending van Radar verkondigde - je kunt hem maar beter meteen betalen (mits je uiteraard zeker weet dat je daar ook echt zelf hebt gereden) want anders riskeer je een verhoging. Totdat die boete echt op de mat valt, ga ik maar eens wat oude uitzendingen van Radar terugluisteren.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1