Opinie & Commentaar

Doden zijn er genoeg, dus het moet aan de overlevenden liggen…

foto: Foto: Still van Mailonlinefoto: Foto: Still van Mailonline
  1. Nieuwschevron right
  2. Doden zijn er genoeg, dus het moet aan de overlevenden liggen…

[EO] De eerste twee dagen van deze week kwamen er volgens de Italiaanse autoriteiten meer dan 10.000 vluchtelingen vanuit Afrika aan in Italië. Naar verluidt 50 mensen kwamen daarbij om het leven. Het totaal aantal doden dit jaar op de Middellandse Zee komt daarmee boven de 3000. Dat is ongeveer evenveel als bij de aanslagen op de Twin Towers, op 9/11…

Vorig jaar stond heel politiek Europa op z’n achterste benen vanwege de instroom van honderdduizenden vluchtelingen vanuit Turkije. Met stoom en kokend water werd de Turkije-deal gesloten, die voorkwam dat er meer mensen de Egeïsche zee tussen Turkije en Griekenland opgingen.

Die deal was volgens velen ‘broodnodig’. Volgens de PvdA omdat het verdrinken van de vele vluchtelingen op zee moest stoppen. Volgens de VVD omdat de toestroom van het aantal asielzoekers moest stoppen.

Wat mij de afgelopen dagen trof, was dat de politiek zo stil bleef. Heeft u een Kamerdebat gezien over de doden op de Middellandse Zee of de enorme instroom van vluchtelingen? Is het Europees parlement in spoedzitting bijeen gekomen? Een extra Eurotop met als doel een ‘Turkijedeal’ met Afrika te sluiten? Ik heb het niet gehoord of gezien.

Aan het aantal doden kan het niet liggen. Dat aantal is met ruim 3000 vermoedelijk om en nabij drie keer zo hoog als het aantal doden in de Egeïsche Zee vorig jaar…

Dan moet het haast aan het aantal overlevenden liggen. Kennelijk is het aantal vluchtelingen dat Europa bereikt nog onvoldoende om de politiek in beweging te brengen…

Schuld

Begrijp me goed: ik ben niet van de afdeling die Europa of het Westen de ‘schuld’ geeft van de enorme vluchtelingenstromen. Ook niet van het overlijden van 3000 vluchtelingen. De schuld daarvoor ligt bij mensen die oorlog maken en bij mensensmokkelaars die vluchtelingen onder volstrekt onverantwoorde omstandigheden de zee opsturen.

Maar dat wil toch niet zeggen dat we er niets aan hoeven te doen? Het wil toch niet zeggen dat we, behalve het sturen van grensbewakers en NGO’s, de andere kant op kunnen kijken? Als er zich elk jaar een 9/11 aan de Europese grenzen afspeelt, dan kunnen we toch wel ons uiterste doen dat volgend jaar te voorkomen?

Kom op Den Haag, kom op Brussel: DOE ER NOU EENS ECHT IETS AAN!

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag op NPO Radio 1

PS. Als u wilt weten wat we eraan zouden kunnen doen, luister dan dit gesprek uit Dit is de Dag van donderdag terug.

Ster advertentie
Ster advertentie