Opinie & Commentaar

Peter Kee en de missie van Hennis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter Kee en de missie van Hennis

Wapengekletter op het politieke slagveld in Den Haag. De dames en heren politici doken deze week de Defensie dossiers in. Op het programma stond de toekomst van onze strijdkrachten. Peter Kee houdt wel van een mooi politiek gevecht en doet verslag van deze kleine oorlog op het Binnenhof.

'U zit te glunderen als een kind in de snoepwinkel', zei een NOS-verslaggever maandag tegen minister van Defensie Jeanine Hennis. Dat valt wel mee, zei Hennis, maar haar gezicht zei iets anders.

Ja, Jeanine Hennis is blij met de hypermoderne gevechtsvliegtuigen, die ze zelf F-35 noemt - JSF heeft zo'n slecht imago.

Honderden vliegtuigspotters maakten maandag kennis met het nieuwste speeltje van Hennis. In Leeuwarden klonk het geluid van de toekomst, het geluid van twee Joint Strike Fighters. Want die ouderwetse F-16’s kunnen echt niet meer.

Machowereld?

De stoere eerste vrouwelijke minister van Defensie voelt zich thuis op het ministerie, een mannenbolwerk. Ze begon als groentje aan de klus, maar haar bravoure maakt veel goed. Ze bestuurt onderzeeboten, vliegt mee in straaljagers, doet parachutesprongen – liefst wel in het zicht van een draaiende camera, want die weet ze te vinden. Een beetje bluffen hoort erbij in de macho defensiewereld.

Hoewel, macho? Misschien is die aanname wel net zo verouderd als onze F-16’s. Regering na regering bezuinigde op Defensie. Nog nooit gaven we percentueel zo weinig geld uit aan onze krijgsmacht. In 1995 was 1,9% van het bbp gereserveerd voor de landsverdediging, in 2014 1,1%, terwijl de NAVO-richtlijn 2% is. Oorlog, dat was toch iets van voor de val van de Muur? Not in our backyards – geef dat geld maar aan de zorg.

Pang-pang

De bezuinigingen hadden wrange gevolgen. Zo zijn de F-16’s die in Syrië worden ingezet onvoldoende uitgerust. Ze beschikken niet over de vereiste satellietcommunicatie. Nederland moet de aanvallen voor luchtsteun in Syrië overlaten aan andere landen, omdat ze niet kunnen communiceren met de Amerikanen.

Vorige week nog stelde de Rekenkamer een 'ernstige onvolkomenheid' vast bij het materieelbeheer. Het onderhoudsproces is niet op orde en reserve-onderdelen ontbreken. Hennis moest toegeven dat de krijgsmacht ons eigen land niet kan verdedigen.

En dan was er nog de mail die de defensietop vorig jaar stuurde aan de officieren. Hieruit bleek een nijpend kogeltekort. Militairen konden hierdoor minder schietoefeningen doen dan normaal. Wilden ze toch trainen? Dan moesten ze zelf maar ‘pang pang’ roepen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Hilarisch, als het niet zo pijnlijk was.

Zwitsers zakmes

De krijgsmacht heeft minder te besteden, maar moet steeds meer doen. We vechten mee tegen IS, we houden bootmigranten tegen in Griekenland en Turkije, we strijden in Mali tegen terrorisme. Als de NAVO ons om hulp vraagt, steekt Hennis haar hand op. Willen we niet te veel?, klinkt het uit de Kamer. Het ministerie als Zwitsers zakmes: het moet veel kunnen maar mag niet te groot zijn.

Een ambitieuze krijgsmacht kost geld. De VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en Louis Bontes zijn bereid Hennis te steunen. Zelfs coalitiepartner PvdA zou willen investeren, mits er een duidelijk plan is.

Er speelt nog iets. Als Hennis deze strijd wint, ligt een hogere rang binnen de VVD in het verschiet. Na de volgende verkiezingen zal Halbe Zijlstra niet in de Kamer blijven, en lijkt voor Hennis de weg vrij naar het fractievoorzitterschap.

De eerste slag heeft Hennis in elk geval binnen: die spiksplinternieuwe straaljagers. Maar de oorlog is nog niet gewonnen.

De audioversie van dit verhaal is vrijdag uitgezonden in het programma De Nieuws BV.

Ster advertentie
Ster advertentie