Opinie & Commentaar
AVROTROS

Grutto's, kiezersbedrog en bedrijfspitbulls

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grutto's, kiezersbedrog en bedrijfspitbulls

Omdat het mijn beroep is, heb ik vorige week in drie dagen tijd een debat op tv tussen Tweede Kamerfractievoorzitters, een radiodebat tussen Eerste Kamerlijsttrekkers en een debat met kandidaten voor de Staten in Zuid-Holland gevolgd.

Omdat het tevens mijn beroep is om dit soort evenementen kernachtig samen te vatten, kan ik u mededelen dat u op 20 maart met uw stem bepaalt of Rutte mag aanblijven, of wij uit de EU stappen, of vuurwerk en Zwarte Piet voor altijd mogen blijven en dat u tevens de toekomst van de grutto bepaalt. Me dunkt!

Redenen genoeg om te gaan stemmen. Er zijn mensen die beweren dat je enkel de Staten van je provincie kiest en indirect de Eerste Kamer, maar dat moet echt een misverstand zijn. Het wordt het eerste totaal-referendum, als ik velen moet geloven.

Helaas. Het is vooral kiezersbedrog.

'Sleutel van de coalitie'

De meest recente poging deze verkiezingen te corrumperen is van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Volgens hem gaat het om wie de sleutel van de coalitie in handen krijgt. En dan zijn er kennelijk maar twee smaken: die van 'klimaatontkenner' Baudet of die van 'klimaataanpakker' Klaver. Wilders en Marijnissen gingen hem voor met hun #StemZeWeg en het #RutteReferendum. D66 verwart iedereen door telkenmale over de EU te willen debatteren, Baudet moet nog betrapt worden op een getal dat klopt, Rutte leutert over een vaasje en Buma roept: "Een hele goedemorgen."

Het is niet dat ik de campagneteams niet begrijp, maar met hun pogingen de verkiezingen terug te brengen tot een eenvoudige keuze of tot een gimmick houden ze de kiezer ernstig voor de gek. De campagne stuitert alle kanten op, het gaat over te veel en de gewekte verwachtingen zijn vaak gigantisch. Let op, Rutte zit 21 maart gewoon nog in het Torentje. Echt. Wat moet je als kiezer met deze campagne?

Het holt ook nog eens het gezag van de provinciale volksvertegenwoordigers uit. Want inmiddels is de Haagse machtsvraag zo overheersend geworden, dat 60 procent van de kiezers zijn stem uitbrengt vanwege de getalsverhouding in de senaat. Dat geeft het provinciaal parlement niet bepaald een overtuigend mandaat.

Chantagepraktijken

Vervolgens laten de kersverse senatoren zich lenen voor de chantagepraktijken van hun jongere broertjes en zusjes aan de overkant van het Binnenhof. "Als je niet naar me luistert, kan je zomaar een blauwtje lopen in de Eerste Kamer." Daarmee verandert de chambre de reflexion in een ordinaire politieke koevoet. En dan kan je als senator nog zo vaak roepen dat je echt heel onafhankelijk bent en dat je vooral kijkt naar de kwaliteit en de uitvoerbaarheid van wetgeving, maar geen hond die je gelooft.

Sterker nog, je bent zelf de 'vechthond' geworden waarmee je eigenaar in de Tweede Kamer respect probeert af te dwingen. Aan de andere kant van de medaille staan de coalitieschoothondjes die Rutte III de afgelopen jaren trouw steunden. De senaat als een verzameling bedrijfspoedels en -pitbulls solliciteert op een enkeltje naar het politieke dierenasiel.

Ik stem 20 maart in ieder geval voor de grutto. Ben je voor of tegen het provinciaal weidevogelbeheerprotocol? That’s the question!

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie