Opinie & Commentaar
AVROTROS

Wie vilt het Klimaatkonijn?

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie vilt het Klimaatkonijn?

Op 13 maart is het eindelijk zo ver: het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) komen (een week voor de verkiezingen!) met de doorrekening van het Klimaatakkoord. Eindelijk meer duidelijkheid over de klimaatmaatregelen, zou je zeggen. Dat dachten we eerder, in december, toen het Klimaatakkoord zelf werd gepresenteerd. Maar wie er gaat betalen en waarvoor, hangt niet af van Polder & Planbureaus, maar van politici die vuile handen moeten maken. Slijp de messen maar!

Bijna een jaar lang was hij de Klimaatkoning van ons land: Ed Nijpels, voorzitter van de zogenaamde 'Klimaattafels', die onderhandelden over te nemen maatregelen om het klimaat te redden. Het leek wel of hij verantwoordelijk was voor het klimaatbeleid, en niet VVD-minister Eric Wiebes. Dat kwam de politiek prima uit, want zo konden politici er zonder al te veel gevolgen op los oreren.

Revolte

CDA-fractieleider Sybrand Buma waarschuwde aan het eind van de zomer voor een 'Klimaatrevolte': de kiezer zou, als in de dagen van Pim Fortuyn, in opstand komen. Ditmaal niet tegen 'Paars', maar tegen al te draconisch, onbetaalbaar klimaatbeleid. Over wat er dan wél zou moeten gebeuren hoorden we hem niet. Veel te ingewikkeld. "Eerst maar eens wachten op de conclusies van de Klimaattafels."

Nijpels muntte bij de start van die tafels de term 'Klimaatkonijn'. Dat konijn zou, hoe de politiek ook zou handelen, vroeg of laat uit de hoed komen. Geen knuffelig konijn overigens, dat je zou willen koesteren. Eerder een naar beest, zoals de Killer Rabbit uit de Holy Grail (1975) of, voor jeugdiger lezers: de pluizige bendeleider uit Huisdiergeheimen (2016). Een beest dat je moet aanpakken. En in het Klimaatakkoord zou staan op welke manier.

'Niet míjn Klimaatakkoord, vriend!'

Toen dat akkoord er uiteindelijk lag, liep dat even anders. Sterker, 's lands grootste partij reageerde met een afgemeten: "Niet míjn klimaatakkoord, vriend." VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff ging dit natuurlijk niet 'zomaar' uitvoeren. De polder werd bedankt voor het noeste meepraten, en Den Haag ging nu eerst maar eens wachten op de doorrekening door CPB en PBL.

Nadat de VVD het Klimaatakkoord in twijfel had getrokken, begon het CDA vast een discussie over het PBL zélf. "Bij het berekenen van onze energierekening ging er een en ander mis, dus dat belooft weinig goeds als ze straks komen met de 'klimaatcijfers'", was de boodschap.

Gouden Formule

Discussie kost tijd. Tijd waarin je beslissingen voor je uit kunt schuiven. En zo is het zelfverklaarde 'Groenste Kabinet Ooit' qua klimaatmaatregelen op dit moment net zo ver als in oktober 2017, de maand waarin het aantrad. De politiek loopt inmiddels bijna anderhalf jaar om de hete brij heen, in de hoop dat de Polder of de Planbureaus hen de Gouden Formule zullen geven. Maar dat zal ook volgende week niet gebeuren.

De Polder gaat het niet doen. De Planbureaus gaan het niet doen. Het zijn politici die het beest te lijf moeten gaan. Of je het nu uit alle macht terug in de hoed wil proppen of wil villen: het is een smerig klusje, en de politiek moet het doen. De beloning is een warme klimaatneutrale bontmuts.

Over Remko Theulings

Remko Theulings is politiek verslaggever en commentator voor EenVandaag. In die hoedanigheid volgt hij de ontwikkelingen op het Binnenhof op de voet.

Ster advertentie
Ster advertentie