Opinie & Commentaar

'Jammer van de waarschuwing voor het petje van Max Verstappen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jammer van de waarschuwing voor het petje van Max Verstappen'

"Het was een mooie uitzending en een heel goed gesprek dus ik vind het jammer dat we daarvoor zo’n waarschuwing krijgen," vindt Herman Meijer, eindredacteur van Pauw. Hij reageerde in het Mediaforum op NPO Radio 1 op de waarschuwing van het Commissariaat van de Media vanwege reclame in de uitzending. Max Verstappen droeg in de uitzending kleding en een petje met daarop het logo van zijn sponsor. Vooral het petje bleek een probleem.

In de afgelopen maanden heeft de BNN-VARA volgens het commissariaat zeker twee keer "overdreven en overdadig" aandacht besteed aan een concert en een energiedrankje, schrijft NRC Handelsblad. De overtreding met het energiedrankje werd geconstateerd in de Pauw-uitzending met Verstappen. BNN-VARA stond al onder verscherpt toezicht na eerdere overtredingen.

'Coureurs zijn reclamezuil'

Het gesprek met Verstappen speelde zich af buiten de studio van Pauw, legt Meijer uit. "Hij is natuurlijk druk en was maar heel even in het land." Als Verstappen in de studio te gast was geweest, dan was hem volgens Meijer zeker wel gevraagd om andere kleding te dragen. "Maar coureurs in de Formule 1 zijn alleen maar te zien als reclamezuil, ze verschijnen niet anders."

Bij zulke interviews zouden de regels niet zo strikt moeten zijn, vindt Meijer. Als het interview hierdoor niet door had kunnen gaan "dan zou ik mijn publieke taak verzaken".

'Een kwartier mocht wel'

De redactie van Pauw wilde aanvankelijk een kwartier van het gesprek met Max Verstappen uitzenden. Meijer begreep dat dat geen probleem zou zijn geweest. Het gesprek was echter zo leuk dat werd besloten om het hele uur uit te zenden en toen werd het petje wel een probleem, zegt Meijer.

"Dat vind ik vrij onduidelijk van het commissariaat," zegt Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl die samen met journalist Aad van den Heuvel te gast was in het Mediaforum. Enig toezicht op de publieke omroep is wel nodig, vindt Van den Heuvel. "Anders wordt het echt een ontzettende zwendel daar."

Ster advertentie
Ster advertentie