Opinie & Commentaar

Hoe overleef ik de zoektocht naar een tweedehands auto?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe overleef ik de zoektocht naar een tweedehands auto?

[AVROTROS] Help! Koekie doet raar. Nee, ik ben niet koekoek geworden. Koekie is mijn Honda Jazz uit 2003. Ik gaf hem ooit die bijnaam, omdat hij nu eenmaal de uitstraling heeft van een koektrommel.

Best een treffende bijnaam als ik erover nadenk, want mijn auto heeft dezelfde eigenschappen als een koektrommel. Van binnen zit je droog, maar regendruppels kletteren zo hard op het dak dat je angstig omhoogkijkt als je met hem de weg op gaat tijdens een flinke regenbui. Als je hem vervolgens niet goed afdroogt, ontstaan er direct roestplekken die nooit meer weggaan. Als je hem heel lichtjes ergens tegenaan tikt, springen de deuken erin. Als je hem vult met koekjes of benzine, verdubbelt zijn waarde. Tot slot: je kunt er geen enkele vorm van eigenwaarde of status aan ontlenen.

Nu doet Koekie dus raar. Hij maakt een extra brommend geluid tijdens het gasgeven. Hij hapert op de meest onmogelijke momenten, bijvoorbeeld op de snelweg als hij de 120 aantikt. Dan valt hij opeens even stil waarna hij zich stotend herpakt. Als een oud mannetje dat aan het wandelen is en plotseling stilstaat, verdwaasd om zich heen kijkt, zich opeens herinnert dat hij aan het wandelen is en vervolgens met stramme poten weer verder loopt.

Voltooid autoleven

Geen redden meer aan. Dus ik ben me langzaam emotioneel aan het losweken van Koekie. Ik kijk vertederd naar het opgekrulde nummerbord dat ik een jaar geleden om de trekhaak van een boze Amsterdamse taxichauffeur heb gevouwen. De buitenspiegel die na het aantikken van een kliko een flinke barst vertoont. De diepe schaafwond aan de linkerzijkant nadat we samen een iets te krappe parkeergarage hadden bezocht.

Zoektocht

Ik moet verder, ik moet vooruit. Dus scroll ik gedachteloos langs foto's op de bekende autosites. Ik ben geen autokenner, heb geen warm gevoel bij bepaalde merken, bepaalde types, aantal pk's, lichtmetalen velgen. Ik moet de jungle van de autoverkoop gaan betreden, waar zoveel mis kan gaan. Dat zie ik aan de vele mails die wij van consumenten ontvangen over tweedehandsauto-ellende. Auto's die van particulieren zijn gekocht en kort na aankoop half uit elkaar vallen. Proefritten die eindigen in de greppel en vervolgens in een langslepende rechtszaak.

Wat ik hiervan heb geleerd?

Als je een tweedehands auto koopt van een particulier, heb je garantie tot aan de deur. Dus laat een aankoopkeuring doen! Koop je een occasion bij een dealer, liefst mét BOVAG-keurmerk, dan heb je recht op zes maanden garantie. Je auto rijklaar maken? Dat is grote onzin bij een tweedehands auto, dus bespaar je het geld. Gooi er zelf benzine in en de auto is rijklaar.

Nu moet ik er alleen nog één vinden. Ik stel geen belachelijk hoge eisen. Ik wil gewoon een auto die me niet in de steek laat als het koud is of als het regent. Met een goede autoradio. En een leuke kleur graag. Lichtroze of babyblauw. Niet te duur. Liefst eentje die van een heel oud dametje is geweest, maar die me iets meer status geeft dan een koektrommel. Oftewel, dit kan nog wel even gaan duren.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie