Opinie & Commentaar

Heeft ieder kind recht op een frikandel?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft ieder kind recht op een frikandel?

[AVROTROS] Limonade met chips, cadeautjes uitpakken, springen, vette hap. Dat waren de ingrediënten van het kinderfeestje van mijn dochter. In die volgorde. Het leek zo simpel.

De acht kinderen waren op tijd door hun ouders bij het springparadijs afgeleverd. Acht bekertjes limonade werden opgedronken, acht zakjes chips werden uitgedeeld. Verschillende varianten, maar dat leidde niet tot ongeregeldheden. Ook het cadeautjesritueel verliep vredig. Uit het kleurige inpakpapier verschenen eenhoorns, potjes slijm en BFF-armbandjes die mijn dochter blij in ontvangst nam, na ieder cadeautje keurig dankjewelzeggend.

Limonadechipsbuiken

Toen gingen ze met hun volle limonadechipsbuiken springen op trampolines. Ook dat leverde geen problemen op. De kinderen hielden alles binnen en er waren geen botsingen en geen valpartijen. Ik gaf mezelf een stil schouderklopje voor het tot op dat moment perfect georganiseerde feestje.

Vette hap

Na het springen keerden de kinderen voldaan en bezweet terug naar de verjaardagstafel. Nu was het moment aangebroken waarop ik de vette hap-bestelling moest opnemen bij de kinderen, zodat de keuken die kon gaan klaarmaken. Frietjes voor ieder kind en daarnaast mochten ze kiezen uit één snack: een kroket, een kipcorn, kaassoufflé of een frikandel. Mijn dochter - die overtuigd vegetariër is, maar niet tijdens het eten - wilde een kroket. Vriendinnetje J. ging voor de kipcorn en vriendinnetje K. koos de frikandel.

Varkensvlees

Ook vriendinnetje H. wilde een frikandel en dat was een probleem. Toen wist ik niet wat ik moest doen, want vriendinnetje H. is moslim. Bij de jaarlijkse kerstviering op school is ze nooit aanwezig en ik weet van eerdere verjaardagstraktaties dat ze geen snoepjes met gelatine eet, omdat ze geen varkensvlees mag. Gelatine wordt nu eenmaal gemaakt van gemalen varkensbotten.

Beslisbomen

Terwijl vriendinnetje H. me vragend aankeek, groeiden er verschillende beslisbomen in mijn hoofd. Als ik haar een frikandel zou geven, respecteer ik haar religie dan wel? Stel dat ze thuiskomt en haar ouders blij vertelt dat ze een frikandel heeft gegeten, dan zou ik misschien boze ouders op mijn dak krijgen. Aan de andere kant: als zij een frikandel wil, waarom zou ze die niet mogen?

Frikanwel of frikanniet?

Ik kwam er niet uit. Dus ik deed wat de mensch soms doet in tijden van twijfel: ik ging voor de meest laffe keuze. Ik zei 'er zit wel varkensvlees in een frikandel'. Vriendinnetje H. keek me aan met een blik van 'duhhh', ze zuchtte en zei toen 'doe dan maar een kaassoufflé'. Nadat alle kinderen allang weer waren opgehaald door hun ouders, nadat ik acht plakkerige 'bedankt voor het feestje'-handjes had geschud, kreeg ik het dilemma niet uit mijn hoofd: frikanwel of frikanniet? Oftewel: hoeveel voedselkeuzevrijheid heeft een kind?

Eigen inbreng

De dag erna legde ik mijn dilemma voor aan Defense for Children, de internationale organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen. Zij zijn van mening dat kinderen wel degelijk eigen inbreng hebben. Dus als een moslimkind er zelf voor kiest om een frikandel te eten, ook al is dat in strijd met zijn of haar religie, dan is dat prima. Anders is het als de ouders van het kind voorafgaande aan het feestje duidelijk hadden aangegeven dat ze geen frikandel mag eten.

Lief vriendinnetje H., sorry voor mijn laffe besluit. Ik zat vast in mijn eigen beslisboom, ik beloof je dat ik de volgende keer mijn mond zal houden en dat je de vette hap krijgt waar je recht op hebt.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie