Opinie & Commentaar

Geachte heer Jetten, beste Rob, (deel 2)

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geachte heer Jetten, beste Rob, (deel 2)

[EO] Dit is mijn eerste column van 2019 en ik wil dit jaar graag positief beginnen. Dat is niet heel gemakkelijk voor een columnist als ik, maar na enig nadenken is het me gelukt. Ik vind dat ik dit jaar niet beter beginnen dan met een stevig compliment aan uw adres. Bij deze!

U weet: dat is niet per se mijn gewoonte. U herinnert zich vast mijn vorige brief aan u nog wel, die was niet per se heel complimenteus. Maar ja, daar had u het toen ook naar gemaakt! Ik hoorde u deze week op NPORadio1, bij de collega’s van Radio EenVandaag vertellen dat u heel zenuwachtig was bij uw start, dus daarmee is uw gedrag van toen verklaard. Zand erover.

Deze week reageerde u uitgebreid op alle kritische reacties op het concept-klimaatakkoord. Eerst woensdagmorgen in de Volkskrant, daarna ’s middags op de radio en ’s avonds bij Eva Jinek op televisie. Niet dat u daar automatisch populair van wordt, u heeft vast gisteren de #kletspraatjetten ook wel langs zien komen.

Ik zou u willen aanraden: trek u er dit keer niks van aan! Er was namelijk weinig mis met uw optredens. Nou ja, ik bedoel: ik vond het hartstikke goed dat u het deed, de media opzoeken met uw verhaal.

Mijn overtuiging is namelijk steeds meer dat het nodig zal zijn: politici, ook zij die aan de macht zijn, zullen vol aan de bak moeten om hun plannen erdoor te krijgen. Met het sluiten van een concept-klimaatakkoord op de avond van de start van het Kerstreces, ben je er niet meer. Natuurlijk, dan heb je een voorlopige deal met de polder en met de collega’s van de coalitie, maar dat is niet genoeg.

In het geval van de klimaatplannen bestaat er bijvoorbeeld een tamelijk sterk tegenframe. Wetenschapsjournalist Marcel Crok beweerde dat de hele operatie een minieme invloed zou hebben op het klimaat. Als Nederland zoals afgesproken de uitstoot van CO2 met 49 procent terugdringt, leidt dat tot een afkoeling van het klimaat met 0,0003 procent. Dat is niet veel. En het was niet zomaar een bewering van Crok, NRC checkte de bewering en betitelde de claim als grotendeels waar.

Persoonlijk ben ik van mening dat heel verstandig is om over te schakelen van fossiele naar hernieuwbare vormen van energie. Fossiele brandstoffen raken namelijk op en dan moeten we sowieso wat anders. We dralen al een tijdje, dus beter maar zo snel mogelijk beginnen met alternatieven. Maar de uitspraken van Crok (die door Thierry Baudet gretig worden geciteerd) zaaiden toch twijfel. Wat? Zo weinig? Gaan we daar al die miljarden instoppen?

En als ik, goedwillende burger (met zonnepanelen!) al ga twijfelen, geldt dat vast voor meer mensen. En dus moeten u en uw collega’s aan de bak. Kom aan tafel in journalistieke programma’s, ga in debat met mensen als Crok, Baudet en andere criticasters, want anders verliest u het pleit. Het moet. Echt. Vanzelf gaat het niet meer.

U gaf deze week het goede voorbeeld. Niet eens zozeer inhoudelijk, want met name bij Eva Jinek had u het een paar keer best lastig, maar u zat er tenminste.

Complimenten!

Tijs van den Brink

Presentator Dit is de Dag

PS. Binnenkort een keer een klimaatdebat doen in #didd met Baudet?

Ster advertentie
Ster advertentie