Opinie & Commentaar

Hoe vernieuwend is Justin Trudeau?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe vernieuwend is Justin Trudeau?

[KRO-NCRV] Hij is de meest hippe en charismatische regeringsleider van dit moment. De 44-jarige Canadese premier Justin Trudeau. Hij heeft de looks van een filmster, het appeal van de jonge Obama is welbespraakt en aaibaar. Trudeau is een voorbeeld voor politici wereldwijd. Dat zijn vader Pierre 15 jaar premier van Canada was en zeer geliefd, werkt natuurlijk ook in het voordeel. Verslaggever Egbert Hermsen maakt de balans op van 1 jaar Trudeau.

Het is niet alleen deze ‘rockstar-status’ die zorgde voor de enorme verkiezingswinst van Justin Trudeau en zijn partij vorig jaar oktober. Met 54% van de zetels behaalden de Liberals namelijk een absolute meerderheid in het Canadese parlement.

Het is ook de baanbrekende manier waarop Trudeau politiek wil bedrijven. Niet zoeken naar conflict, maar naar compromis. Een zo groot mogelijk draagvlak creëren en proberen regeringsleider te zijn van alle Canadezen. Zijn kabinet bestaat dan ook voor de helft uit vrouwen en Trudeau toont zich fanatiek strijder voor de rechten van minderheden.

Lees ook: 'Mijn vrouw en ik betalen 10.000 dollar om een Syrisch gezin op weg te helpen'

Ik reisde deze zomer door Canada op zoek naar het geheim en de bron van dit succes. Liep mee met Justin Trudeau tijdens de Montreal Gay Pride, bezocht partijbijeenkomsten, ging met vrijwilligers van deur tot deur om folders uit te delen. Wat op het eerste gezicht lijkt op een perfect voorbeeld van slimme politieke marketing en framing, blijkt een harde kern te hebben. Trudeau en zijn mensen lijken vastbesloten om positieve politiek te bedrijven. Ze willen niemand uitsluiten.

Natuurlijk blijven er moeilijk te beantwoorden vragen als: leggen we die omstreden pijplijn wel of niet aan, hoeveel compensatie moeten we de gediscrimineerde oorspronkelijke bewoners van Canada betalen en hoe te reageren op radicalisering en dreigend terrorisme= Maar mijn voorzichtige conclusie is toch dat we hier te maken hebben met een unieke politieke vernieuwer.

Lees ook: Justin Trudeau beloofde groen, maar is dat ook gelukt?

Ster advertentie
Ster advertentie