Opinie & Commentaar

'Dijsselbloem, bedrijf je hobby'tje niet al te openbaar'

foto: VNO-NCWfoto: VNO-NCW
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dijsselbloem, bedrijf je hobby'tje niet al te openbaar'

[KRO-NCRV] Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt Dijsselbloems plan voor een bonusplafond een politieke hobby. Dat zei hij in De Ochtend op NPO Radio 1. Volgens De Boer hebben we twee miljoen banen in Nederland te danken aan ons goede vestigingsklimaat. "Lagere bonussen kost Nederland banen en inkomen."

Dijsselbloem wil dat de bonus voor bedrijfsbestuurders maximaal 20 procent van het jaarsalaris bedraagt. De minister van Financiën stelt dat de opmars van bonussen niet in verhouding staat met wat de gemiddelde werknemer verdient.

De Boer vindt dat verkiezingsretoriek. "Nederland is één van de meest gelijke landen in de wereld. Ik zeg u, zo’n plafond is niet verstandig als je wilt concurreren met andere Europese landen. Nu al vragen bedrijven die weg willen uit Engeland vanwege de brexit naar ons maximum voor bonussen in de financiële sector. Dan moeten wij aan hen uitleggen dat er een minister was die een maximum wilde. Uiteindelijk gaan die bedrijven naar Frankfurt. Ik heb één belangrijk advies aan Dijsselbloem: bedrijf je hobby’tje niet al te openbaar, blijf bij de Europese kudde als het gaat om het beloningsbeleid."

Investeren in economische groei

Aan de vooravond van Prinsjesdag en met zeer belangrijke verkiezingen in het vooruitzicht, is VNO-NCW er veel aangelegen om een nieuwe regering zover te krijgen te investeren in de economie. Vandaag organiseert de werkgeversorganisatie een economendebat over dat thema. Nu de recessie voorbij is, wil de werkgeversorganisatie graag dat de overheid 7,5 miljard euro steekt in onder andere onderzoek, groene energie en digitalisering. Pensioenfondsen, verzekeraars en uiteindelijk het bedrijfsleven moeten dat aanvullen tot een megafonds van 100 miljard euro.

De Boer: "Er is ruimte op de begroting om te investeren. Als je dat geld nu eens niet verjubelt, maar goed vastlegt dan wordt Nederland nog welvarender en zal er in de toekomst een situatie komen van volledige werkgelegenheid. De laatste kabinetten hebben goed op de centjes gepast, nu wordt het tijd om te investeren in groei en een betere economie."

Het gesprek met Hans de Boer is hier terug te luisteren:

Ster advertentie
Ster advertentie