Opinie & Commentaar

Waarom je vaker moet opkijken

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je vaker moet opkijken

[AVROTROS] Tijdens vergaderingen mis ik het soms. Als ik bijvoorbeeld een serieus punt wil maken en mijn argument extra kracht wil bijzetten. Dat gaat toch net iets lekkerder mét een bril.

Dan zou ik met één hand mijn bril afzetten, een korte stilte laten vallen en vervolgens met diezelfde bril naar de persoon wijzen die ik van mijn gelijk wil overtuigen. Gevolgd door bijvoorbeeld: "Jij moet hier nog maar eens goed over nadenken". Dat komt heel indringend over. Het heeft blijkbaar effect, want ik zie deze beweging regelmatig in advocatenseries voorbijkomen, maar helaas, ik heb lenzen.

Eindeloos turen

In Nederland is zo'n dertig procent van de bevolking bijziend. Als we de komende jaren zo doorgaan met eindeloos turen op onze smartphones, tablets en laptops, is de kans groot dat we Azië achterna gaan, waar maar liefst negentig procent van de bevolking bijziend is. Volgens mijn opticien kunnen we deze zorgwekkende ontwikkeling afremmen door simpelweg vaker op te kijken van ons beeldscherm en onze ogen even rust te gunnen.

Netflixen

Ik heb er vandaag extra op gelet. Het probleem is niet dat ik niet van mijn beeldscherm opkijk. Dat doe ik namelijk wel. Ik kijk regelmatig van mijn laptop op om vervolgens op mijn smartphone te kijken. Vanavond zal ik van mijn smartphone opkijken om op mijn tablet te Netflixen. Kortom, ik ben een hopeloos geval.

Altijd met twee handen

Trouwens, die bril met één hand afzetten, dat is dus helemaal not done volgens opticien Ton Juffermans. Benieuwd wat je nog meer vooral niet met je brillenglazen moet doen? Luister naar de nieuwste aflevering van de podcast Radar Helpt: zo onderhoud jij je brillenglazen.

{podcast audio="65963" caption="#21 Zo onderhoud je je brillenglazen" }

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie