Opinie & Commentaar
AVROTROS

Traag, wantrouwend en krenterig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Traag, wantrouwend en krenterig

Als de overheid ergens slecht in is, dan is het wel 'sorry zeggen' en geleden schade fatsoenlijk vergoeden. Vraag dat maar aan de Groningers: eerst wordt het ontkend, dan volgen er jaren van onderzoek, dan wijst het Rijk naar de NAM, de schade-expert wijst naar het drumstel van uw dochter, en het ministerie wijst u van het kastje naar de muur.

Ook de oud-defensiemedewerkers die jarenlang met chroom-6 verf werkten kunnen meepraten over een ronduit stugge overheid. Uit een RIVM-onderzoek blijkt dat in ieder geval sinds 1973 bij de luchtmacht bekend was dat er in lak voor defensievoertuigen giftige stoffen zaten. Pas toen in 2014 honderden zieke oud-medewerkers zich bij defensie meldden met ernstige klachten, startte men een onderzoek. Weer vier jaar later volgen de excuses van verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser. Gelukkig worden er inmiddels schadevergoedingen uitgekeerd. Hoewel. Volgens de slachtoffers aan een te selecte groep en heel erg ruimhartig vinden zij de schadevergoeding ook niet.

Plaatsvervangende woede

Geregeld kruipt plaatsvervangende woede omhoog als ik de verhalen van gedupeerden hoor. Dat trage, dat wantrouwende, dat krenterige gedrag van de overheid is om gek van te worden en bovenal beschamend. De grondhouding lijkt te zijn: 'wij maken geen fouten' en 'wie klaagt is een profiteur op zoek naar een schadevergoeding'.

Zo wacht ik persoonlijk al meer dan tien jaar op een bos bloemen van de gemeente Leiden. Vanwege het onterecht verslepen van mijn auto van een vergunningsplek naar een betaalde parkeerplek zonder dit even te melden. Een last-minute ingelast evenement ging even boven de rechten van vergunninghouders. Best raar om je auto op een totaal andere plek terug te vinden dan waar je hem hebt achtergelaten, inclusief prent onder de ruitenwisser want ik had immers geen parkeerkaartje getrokken. O ja, en een achterband was lek. Afdeling klein leed, maar wel goed voor je inlevingsvermogen voor mensen die langdurig op zoek zijn naar rechtvaardigheid na echt serieus overheidsfalen.

'Wat vervelend dat dit gebeurd is'

Mijn eigen akkefietje heeft mij geleerd, dat iedereen die de telefoon opneemt zegt: "Wat vervelend meneer Vullings, dat dit gebeurd is." Vast geleerd tijdens de cursus 'Meeveren, zonder excuses te maken'. Alsof er dingen zomaar plaatsvinden, zonder actief handelen en zonder verantwoordelijkheid. Heel wonderlijk allemaal.

Nu hebben wij een minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker is zijn naam, die wil dejuridiseren. Meer bemiddeling tussen partijen, minder rechtszaken. Althans, voor mensen met een kleine beurs. Want die maken aanspraak op een subsidiepot voor rechtsbijstand en die raakt steeds sneller op door een almaar toenemende gang naar de rechter.

Op zichzelf ben ik niet tegen bemiddeling. Maar wie wil dejuridiseren zou ook eens naar zichzelf moeten kijken. Knikker bijvoorbeeld iedere ambtelijk jurist op straat die roept: "Nooit sorry zeggen, echt niet doen, komt enorm gedonder en precedentwerking van. En dat kost geld." Een overheid die in staat is snel fouten toe te geven en daar naar te handelen voorkomt een bak aan advocaatkosten. En het maatschappelijk gemoed knapt er ook reuze van op. Richt daarnaast een algemeen schadefonds op waardoor er altijd voldoende geld is om burgers tegemoet te komen. Profiteurs? Ja, die zijn er altijd, maar minder dan je denkt.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie