Opinie & Commentaar

Amerika maakt me trots op Nederland

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerika maakt me trots op Nederland

Volgende week vinden er in Amerika tussentijdse verkiezingen plaats voor het Huis van Afgevaardigden, een belangrijk deel van de Senaat en talloze andere lokale politieke posities. In wezen is het een feest van de democratie, maar een week in swing state Florida en hoofdstad Washington DC stemde mij vooral depressief. Ik ben eigenlijk wel blij weer in Nederland te zijn.

Veel van de Amerikanen die ik ontmoette, leken uitgeblust. Republikeinen die Trump steunen vanwege de voorspoedige economie schamen zich wel voor wat er allemaal uit de mond komt van hun president. Of van diens Twitter-account. "I wanted to break his thumbs", aldus Floridiaans zakenman en oud-kandidaat congreslid Edward Lynch.

"Trump is an idiot, but he’s not wrong." Let niet op wat Trump zegt, maar wat hij doet, stellen de Republikeinen die nog volop achter hem staan. "I vote with my checkbook", is een veelgehoord mantra, ook onder vrouwen. Republikeinen stemmen met hun portemonnee. Maar de steun komt niet van harte.

Vrouwenstem

Een grote vraag in de aanloop naar de komende verkiezingen was of de ophef rond opperrechter Brett Kavanaugh nog een verschil zou maken onder vrouwelijke kiezers. Democraten leken te denken dat de pijnlijke getuigenverklaring van Dr. Christine Blasey Ford zou helpen in hun race naar meer zetels, maar het tegendeel kan waar zijn.

Republikeinen zijn ook woedend over hoe ‘hun’ kandidaat zonder hard bewijs door het slijk is gehaald. Juist conservatieve, republikeinse vrouwen kunnen nu extra gemotiveerd zijn om naar de stembus te komen. Anderzijds is er ook een vermoeden dat de college-educated white women’ in de welgestelde buitenwijken van Amerika de grofheid van het Trump-tijdperk wel zat zijn. Niemand die de afloop nog echt durft te voorspellen.

De strijd is van alle kanten meedogenloos. De woordvoerder van senator Joe Manchin, de eenzame Democraat die uiteindelijk na lang wikken en wegen wél voor de benoeming van Kavanaugh stemde, moest onder politiebegeleiding naar huis, omdat boze vrouwen hem op de hielen zaten. Als ik hem ontmoet in één van de kantoorgebouwen van de Senaat, is hij net terug uit het district van Manchin in West-Virginia. Hij is bekaf en lijkt weinig zin te hebben om nog veel langer op 'Capitol Hill' werkzaam te zijn.

Ruilhandel

Iemand die in ieder geval definitief de handdoek in de ring gooit, is Congreslid Tom Rooney, Afgevaardigde uit Florida. Hij is een Republikein, maar stak zijn kritiek op Trump niet onder stoelen of banken. Het kon hem in de vorige ronde zijn herverkiezing kosten, maar dat heeft het niet gedaan. Rooney is nu wel klaar met Washington en stelt zich niet meer verkiesbaar. "I'm a lot less idealistic than I used to be."

Zijn grootste teleurstelling is naar eigen zeggen dat na Obama de scheiding tussen witte en gekleurde Amerikanen alleen maar groter lijkt te zijn geworden. En hij is het zat dat het Congres niks meer voor elkaar krijgt. Zelfs voor hulp aan orkaanslachtoffers werden politieke tegenprestaties verwacht. Het is gewoon ruilhandel geworden.

Amerika gelooft heilig in marktwerking, ook in de politiek. Congresleden zijn wekelijks bezig geld op te halen. Omdat de verkiezingen om de twee jaar zijn, zijn velen praktisch constant bezig met hun herverkiezing. En alles is te koop. Ik mocht in 2010 ook een klein half jaar meedraaien in een kantoor van een congreslid. Op een gegeven moment wist hij zelf niet eens meer waarom hij voor een bepaald voorstel was. Het antwoord: "Omdat een donor dat gevraagd heeft".

Ik begrijp wel dat mensen Capitol Hill inmiddels helemaal ziek en zat zijn. De polarisatie lijkt erger dan ooit. Ik weet niet of dat echt zo is, maar iedereen zegt het… Wat een verademing om dan thuis te komen in Nederland. Een polderland waarin vier hele verschillende partijen elkaar gevonden hebben in gezamenlijke afspraken. Waar politici misschien lijden onder fractiediscipline, maar niet onder de macht van geld en haat.

Amerika maakt me best wel trots op Nederland.

Bertine Moenaff is politiek redacteur en samensteller voor Dit is de Dag. Voor de tussentijdse verkiezingen in de VS ging ze een week op studiereis met de Atlantische Commissie.

Ster advertentie
Ster advertentie