Opinie & Commentaar
AVROTROS

De boemerang van Juncker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De boemerang van Juncker

Eventjes leek het een briljant plan van een sluwe oude vos. In augustus roept Europese Commissie-voorzitter Juncker onverwachts dat we in Europa stoppen met verzetten van de klok in voor- en najaar. Een bliksem enquête onder Europeanen, had hem geleerd dat een overgrote meerderheid (84 procent) genoeg had van dat gehannes met de klok. Iedere lidstaat mag kiezen: of altijd zomertijd of altijd wintertijd. O ja, bij voorkeur wel samenwerken anders wordt het een chaos. En snel een beetje! Uiterlijk april 2019 een definitief antwoord.

Brusselse commentatoren zagen in deze zet van de commissievoorzitter een ultieme list. Het afstemmen van de klok zou zoveel gedoe opleveren tussen buurlanden, dat de noodzaak van de 'immer heilzame' Brusselse coördinatie perfect zou worden aangetoond.

Inmiddels vrees ik dat Juncker oprecht denkt iedereen een plezier te doen. "Ik geef het volk wat het wil. Ik geef de lidstaten soevereiniteit over hun tijd terug en we beslissen razendsnel. Dit zal een puike indruk maken op de kiezer, een maand voor de Europese Parlementsverkiezingen", zoiets moet de Luxemburger hebben gedacht. Vermoedelijk ziet Juncker zijn besluit als een wapen in de strijd tegen het oprukkend populisme. Iets waar men in Brussel behoorlijk nerveus van wordt.

Geen mening

De praktijk blijkt weerbarstig. Kijk maar naar ons eigen land. Premier Rutte nam het geschenk van Juncker lacherig in ontvangst. Geen idee wat hij er mee moest. Zelf had hij er vooral geen mening over. Wel riep hij overmoedig dat het kabinet voor eind oktober een besluit zou nemen. Minister Ollongren bleek tot haar verrassing over 'de tijd' in ons land te gaan. Haar ministerie organiseerde wat expertmeetings en concludeerde al snel dat Juncker een wespennest over de schutting gegooid had.

Een peiling onder de leden van het EenVandaag Opiniepanel bevestigde dat beeld. Weliswaar is 61 procent tegen het switchen tussen zomer- en wintertijd, maar dan komt het. Ruim een derde kiest dan voor de wintertijd, een evenzo grote groep voor de zomertijd en de rest weet het niet. Kabinet en Kamer hebben daarom helemaal geen zin om een keuze te maken. Bovendien had geen fractie ooit nagedacht hun eigen voorkeur.

Daarop besloot het kabinet de bal terug te koppen naar de Europese Commissie. Of men even een goede onderbouwing kan geven om te stoppen met het verzetten van de klok. Niet veel later roepen de Europese ministers van transport dat één en ander erg ingewikkeld is en dat een besluit voor 2021 er niet inzit.

Uitstelgedrag

In plaats van dankbaarheid oogst Juncker dus ongemak, verdeeldheid en uitstelgedrag. Deze boemerang zag hij niet aankomen, maar hij ziet wel meer niet aankomen. Daarmee is de ondoordachte verkiezingsstunt mislukt.

Het geeft wel extra tijd voor het maatschappelijk debat over deze kwestie, die ons dus ook al diep verdeelt. Slaapdeskundigen, chronobiologen, de boerenlobby en sportkoepel NOC/NSF hebben zich reeds geroerd. Zelf begin ik steeds meer te voelen voor een klassieke polderoplossing. We gaan in het midden zitten van de zomer- en wintertijd. Daarnaast wens ik alle opstellers van de verkiezingsprogramma's voor de aanstaande Europese parlementsverkiezingen veel wijsheid toe. Succes!

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie