Opinie & Commentaar

Waarom ik zilvervisjes niet eng moet vinden

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom ik zilvervisjes niet eng moet vinden

[AVROTROS] Ik vind mezelf best stoer. Als consumenten onrecht is aangedaan, durf ik het betreffende bedrijf daar stevig op aan te spreken. Ook al kijkt de directeur in de Radio 1-studio me nijdig aan.

{podcast audio="63148" caption="#18 Zo kom jij van je zilvervisjes af" }

Ik durf van een zwarte piste te snowboarden. Ik durf grote, grommende honden te aaien. Ik durf met hoge hakken bovenop een bar te dansen. Ik durf mijn tanden in een levende inktvis te zetten. Kortom, laat ik mezelf geen mietje noemen.

Krijtje op een schoolbord

Het valt me dan ook heel erg van mezelf tegen dat ik in een klein hulpeloos meisje verander zodra ik dit insect van slechts 1 centimeter groot voor mijn voeten zie wegschieten. Een glibberig, glanzend lijf met overal van die lange sprieten. Ik verstijf van totale paniek en uit mijn mond ontsnapt een gek piepend geluid dat nog het meest op een krijtje op een schoolbord lijkt. Een belachelijke reactie. Ze bijten niet, ze zijn niet giftig en als ik erop stamp, is die meteen dood. Een totaal irrationele angst dus.

Kat- en muisspel

Ooit woonde ik in een nieuwbouwhuis waar het wemelde van die zilvervisjes. Ze zaten achter de plinten, in de badkuip, in de keukenkastjes. Ik ging de strijd aan en kocht een anti-zilvervisjesspray, maar dat resulteerde in een soort kat- en muisspel. Als ik in de badkamer sprayde, kwamen er hele legers zilvervisjes in colonne uit de plinten gelopen. Spoot ik vervolgens de plinten vol met gif, renden ze vrolijk uit het afvoerputje van de badkuip. De zilvervisjes kwamen als overwinnaars uit deze strijd en ik heb serieus overwogen of ik het huis aan de zilvervisjes moest schenken en zelf ergens anders moest gaan wonen.

Evolutiekampioenen

Volgens bioloog Albert Weijman moet ik omdenken. Deze zilvervisjes niet zien als nare insecten, maar als evolutiekampioenen, hele slimme insecten die er al 300 miljoen jaar in slagen om zich staande te houden. Wonderen der natuur. Gif spuiten? Nee, zegt deze bioloog in anderhalve minuut in onze nieuwste podcast Radar Helpt, preventie werkt beter en accepteren dat ze er nu eenmaal altijd zullen zijn.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie