Opinie & Commentaar

Als ik het niet zie, is het er niet

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Als ik het niet zie, is het er niet

[AVROTROS] Slechts een smetteloze computer pronkt op het verder lege bureau. In die computer zijn alle mailtjes chronologisch opgeborgen in submapjes met een logische naamgeving. Alle bestanden perfect gearchiveerd, zodat de eigenaar ervan met één muisklik altijd precies kan vinden wat hij of zij op dat moment zoekt.

Iedereen heeft wel zo'n collega op de werkvloer. Vreselijk vind ik ze. Omdat ze met hun voorbeeldige gedrag nog eens extra benadrukken in wat voor digitale chaos ikzelf leef. De achtergrondfoto van mijn bureaublad wordt bedolven onder de bestanden die nog geen logische plek hebben en daar noodgedwongen rondzweven. Declaraties, artikelen, audiobestanden, draaiboeken liggen op een grote digitale hoop op mijn harde schijf.

Handjes voor hun ogen

Je ziet het wel eens bij kleuters die geen zin hebben om naar school te gaan. Terwijl de vader of moeder hun kind een klein duwtje in de rug geeft, komen de kleuters de klas binnenlopen met hun handjes voor hun ogen. 'Ik ben er niet', zeggen ze. Gebaseerd op het eeuwenoude principe 'als ik het niet zie, is het er ook niet'. Prachtig vind ik dat.

Waarschuwing

Datzelfde principe probeer ik toe te passen zodra ik HET enge mailtje in mijn mailbox zie. Zoals nu, bijvoorbeeld. 'WAARSCHUWING' staat er in hoofdletters bij het onderwerp. Ik delete het zo snel mogelijk, zonder het te lezen. Dat is ook niet nodig, aangezien ik de letterlijke inhoud van het mailtje uit mijn hoofd ken, omdat ik HET enge mailtje iedere week ontvang.

In actie komen

'91 procent van uw postvak wordt gebruikt. Als er geen ruimte meer is in uw mailbox, zult u niet in staat zijn om berichten te ontvangen en op te slaan.' Ik moet dus in actie komen. Anders zal ik worden afgesloten van communicatie met de buitenwereld. Ik doe mijn ogen dicht en klik op delete.

Digitale opruimcoach

Ben je net zo'n digitale chaoot als ik, beluister dan in anderhalve minuut de nieuwste aflevering van Radar Helpt: zo orden jij je digitale leven, waarin digitale opruimcoach Karen Visser je praktische tips geeft.

{podcast audio="62227" caption="#17 Zo schep jij orde in je digitale chaos " }

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie