Opinie & Commentaar
AVROTROS

Vezels, meloenen en een oude Nokia

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vezels, meloenen en een oude Nokia

Toen in de vroege vrijdagochtend de naam van Unilever-topman Paul Polman in zijn schermpje verscheen, nam premier Rutte nog vrolijk op. "Hé Paultje, echt gaaf die vegetarische Unox-rookworst. Zo halen we met gemak de geplande 49 procent CO2-reductie in 2030. Sybrand vindt hem overigens niet te vreten. Maar daar belde je vast niet voor..." Daarna trok Polman het vloerkleed onder hem vandaan.

Op zaterdag schuifelde onze premier na het lezen van de zaterdagkranten katerig door Den Haag, toen zijn telefoon trilde in zijn hand. Alexander Pechtold. Hij herpakte zich: "Hé ouwe houthakker. We gaan die bijna twee miljard euro echt niet aan onderwijs uitgeven", lachte hij. Daarna kreeg hij een tweede dreun.

Geen Calvé

De zondag begon nog zo mooi. Een zonnetje, een beschuitje kaas, een glaasje melk. Weliswaar boycotte hij het gebruikelijk warme pistoletje met de riante lik Calvé pindakaas; hij moest toch een daad stellen. Toen gebeurde het. Zijn schermpje lichtte weer op. Wat nu weer? Zonder te kijken naar wie er belde, slikte hij in blinde paniek zijn stokoude Nokia in één keer door.

Schichtig liep hij maandagochtend naar het wekelijkse coalitieoverleg. Een passant riep hem toe: "Eindelijk!" Op de kamer van vicepremier Hugo de Jonge zag hij voor het eerst sinds maanden weer een glimlach op het gezicht van Gert-Jan Segers en Alexander Pechtold. Toen realiseerde hij zich: "Het is goed zo." Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Het laagje glans op Rutte III was van meet af aan al dun en door het D-woord was het spoedig volledig weggespoeld. Het vrat aan de coalitie, zette de relatie met de oppositie volledig op scherp en bovenal ondergroef het het vertrouwen in de politiek. Zelden meegemaakt dat een voorstel op zo weinig bijval kon rekenen. Je zou op zijn minst gul applaus verwachten uit de hoek van het bedrijfsleven, beleggers en economen. Niets van dat. Ja, achter in de zaal klapten Paul Polman en Marjan van Loon (Shell). Verder bleef het muisstil. De eenzame strijd van een man en zijn vezels is nu voorbij.

Kans op een reset

Een unieke kans op een reset en de tijd van meloenen slikken achter je te laten. Overigens: wie denkt dat die bijna twee miljard euro uitgedeeld wordt onder onderwijzers, verpleegkundigen, politieagenten en militairen heeft het mis. De coalitie gaat op zoek naar een zinvolle maatregel ten gunste van het vestigingsklimaat. En wie weet krijgt het MKB ook nog een cadeautje.

Op veel warme woorden van de oppositie hoeven het kabinet en de coalitie dus niet te rekenen. Want daar zijn ze klaar met het groot bedrijf en wordt de liefde voor de publieke sector bezongen. Toch is het aan te raden wisselgeld voor de oppositie in te bouwen. Een buitengewoon zinvolle investering voor een kabinet, dat over ruim een half jaar zomaar de meerderheid in de Eerste Kamer kan verliezen. Denk bijvoorbeeld aan de btw op meloenen en aanverwanten.

Trouwens. Op Marktplaats heeft zojuist ene Mark R. uit Den Haag een profiel aangemaakt. Hij zoekt een oude Nokia 3310. Drijf de prijs maar op. Hij heeft wat te besteden dezer dagen.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie